Thursday, May 2, 2024
Jurnalism corect


Cea de-a patra reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova are loc astăzi/Ce obțin autoritățile de la Chișinău

By Dragomir Georgiana , in Republica Moldova Stirile zilei , at 17 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Oficiali din peste 30 de state și zeci de organizații internaționale se reunesc astăzi, 18 octombrie,  la Chișinău, la cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova. Moldova Support Platform este o inițiativă a României, Germaniei și Franței. Scopul  acesteia este de a acorda țării vecine asistență politică, financiară și materială, precum și expertiză pentru reformele democratice.

La reuniunile platformei, care vor avea loc la Palatul Republicii,  participă instituțiile și statele membre ale Uniunii Europene, țările G7, instituțiile financiare internaționale și organizațiile internaționale, precum și alți parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, transmite Guvernul de la Chișinău.

Conform agendei conferinței, vor fi semnate un șir de memorandumuri pentru Republica Moldova, după care evenimentul va fi deschis de prim-ministrul Dorin Recean. Cu un cuvânt de salut vor interveni și cofondatorii Platformei – șefii delegațiilor franceze, germane și române.

Ce sprijin a primit Republica Moldova din partea statelor UE

Ulterior, participanții vor discuta pe marginea prezentărilor susținute de ministrul Energiei, Victor Parlicov, și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. După masa rotundă, oficialii vor veni cu rezultate și concluzii pe grupurile de lucru tematice, constituite pe 6 piloni – efort umanitar, energie, lupta împotriva corupției, managementul frontierelor, asistența financiară, reforma administrației și managementul finanțelor publice.

La  reuniunile anterioare  ale Platformei de Sprijin pentru Moldova, desfășurate la Berlin, Paris și București, Chișinăul a  a primit sprijin pentru compensarea cheltuielilor în factură, acordarea ajutorului fermierilor și realizarea proiectelor de infrastructură.

Reamintim, Republica Moldova are statul de țară candidat la Uniunea Europeană, iar președinta Maia Sandu a solicitat sprijin oficialilor europeni, menționând că țara pe care  o reprezintă se confruntă cu „amenințări” hibride, în contextul războiului din Ucraina.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW