Monday, July 4, 2022
Jurnalism corect


Tătaru: Cum am ajuns ciuma Europei? Nerespectând nişte reguli

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 22 iulie 2020 Etichete: , , ,

În contextul în care numărul cazurilor de coronavirus crește de la o zi la alta alarmant de mult, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a anunţat, miercuri, de la Târgu Mureş, că deocamdată nu există perspectiva instaurării unei stări de urgenţă.

“În acest moment nu avem perspectiva unei stări de urgenţă, dar starea de alertă se va menţine atâta timp cât vom reuşi să gestionăm şi vom vedea că mergem pe acea pantă descendentă. Nu m-aş gândi cam când ar putea să vină starea de urgenţă, m-aş gândi cum facem ca toţi dintre noi să ne respectăm partea noastră de treabă. Noi ca sistem medical suntem cei care tratăm indiferent că vin doi, că vin 20 sau că vin 200. La un moment dat poate ajungem la acea suprapopulare a terapiilor intensive care va însemna un semnal de alarmă. Dar mai există un agent economic care a beneficiat de o relaxare, care desfăşoară o activitate, care ar trebui să fie în condiţiile în care le-am agreat şi noi ca minister al Sănătăţii şi ministerul Turismului şi ministerul Transporturilor, şi ei ar trebui să le respecte, cei care beneficiază”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Ministrul a menţionat că România a ajuns ciuma Europei pentru că nu au fost respectate regulile și pentru că s-a instigat la acest lucru

“Atâta timp cât avem aceste curente negaţioniste, cât avem acea bagatelizare a celor trei, patru luni pe care le-am trecut împreună şi în care toată lumea a respectat nişte reguli, va fi destul de greu. Rămâne ca noi la nivelul nostru, ca minister al Sănătăţii să aducem în imagine tot timpul ce se întâmplă şi care este această faţă adevărată a infecţiei cu coronavirus. Trăim un moment dificil. Dacă era să fim numai noi, spuneam că suntem subiectivi. Dar când ne uităm în toată Europa şi în toată lumea nu avem cum să fim subiectivi. Alţii sunt obiectivi cu noi şi aţi văzut că au nişte reguli pe care ni le-au impus. Stăm, strigăm că am ajuns ciuma Europei. Cum am ajuns ciuma Europei? Nerespectând nişte reguli sau instigând să nu respectăm nişte reguli”, a transmis Nelu Tătaru.

Tătaru a spus că în prezent sistemul medical gestionează această situaţie.

“Sistemul medical gestionează în acest moment situaţia, chiar dacă mai transferăm un pacient de la o terapie intensivă suprapopulată către o altă terapie intensivă, în zilele următoare vom detaşa personal în anumite spitale suport Covid şi au o lipsă de acest personal, rămâne totuşi ca fiecare dintre noi să respecte nişte reguli, o conduită”, mai spus ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă cadrele medicale vor trebui să restituie suplimentul de risc, Nelu Tătaru a răspuns: “Nu există în acest moment acest pericol. După cum ştiţi, legislaţia a suferit o modificare esenţială la trecerea prin Parlament. Ordonanţa preciza că vor primi acel supliment de risc toţi cei din personalul medical care au avut contact cu un suspect infectat Covid, ulterior confirmat sau cu un pacient confirmat, legea a ajuns mult modificată ca şi categorii de personal şi ca şi explicaţii a celui ce înseamnă contact, suspect sau cel care este infectat Covid. Ce era foarte clar, era foarte clar că coordonatorul sectorului sau managerul unităţii era cel care făcea acea listă în care spunea care sunt persoanele care beneficiază de acest supliment de risc. O parte erau remuneraţi de la Casa de Asigurări, o parte cum sunt medicii de primire urgenţă, rezidenţii, ambulanţa, Smurdul, erau plătiţi de Ministerul Sănătăţii”.

 

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW