Sunday, July 3, 2022
Jurnalism corect


Ce spun partidele despre pactul pe justiţie, propus de Klaus Iohannis

By Andreea Traicu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 5 iunie 2019 Etichete: , ,

Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că a propus partidelor politice un pact pentru România europeană, care să conţină mai multe prevederi legate de justiţie. În timp ce Tăriceanu cataloghează iniţiativa drept o şmecherie, PSD anunţă că o decizie se va lua în Comitetul Executiv. PNL, USR şi PLUS susţin demersul.

Reacţiile partidelor:

PSD anunţă că va analiza propunerea vineri, în cadrul şedinţei CEx

„PSD susține consensul politic pe temele majore de interes național, mai ales atunci când un astfel de demers este unul real și nu un joc electoral. PSD a susținut și va susține întotdeauna orice înțelegere politică benefică interesului României. Considerăm însă că în acest moment în care se discută despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact încheiat între toate partidele politice să mai conțină câteva aspecte vitale pentru interesul României:

1. Susținerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleași drepturi și beneficii.
2. Acțiunea tuturor forțelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat și în România.
3. Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituțiile din sistemul judiciar și alte instituții. Justiția trebuie să fie independentă și transparentă.
4. Asigurarea și garantarea independenței judecătorilor față de influențele politice, cât și față de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora.
5. Garantarea și respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și condamnarea publică a oricărei forme de abuz.
6. Armonizarea legislației românești la valorile și principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească.7
7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privința salarizării pe teritoriul Uniunii.

În ce privește includerea într-un asemenea protocol politic a prevederilor votate deja la referendum, considerăm că politicienii nu au dreptul și nu pot decide peste voința românilor. Cetățenii s-au pronunțat deja asupra celor două întrebări. Voința românilor nu poate fi negociată între politicieni. Prevederile referendumului trebuie transpuse imediat în legislație, indiferent dacă partidele încheie sau nu un pact politic, transmite PSD.

 

Tăriceanu: Miroase a capcană

 

”La consultări, președintele nu a făcut nici cea mai mică mențiune referitor la acest subiect. Președintele nu face decât să deturneze sensul referendumului.  După cinci ani în care nu a făcut decât să semene dezbinare, prin acest pact vrea să aibă un instrument pentru a fi reales președinte. Ne face, practic, o propunere celor din PSD și ALDE să îl susținem pentru al doilea mandat. Miroase ca o capcană sau o jucărie prin care președintele să-și mai adauge o șansă în plus pentru un nou mandat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

 

Orban: Susţinem toate ideile din acest pact 

„Susţinem toate ideile din acest pact şi toate soluţiile pe care le propune preşedintele României pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţenii români. Facem apel către toate forţele politică din România să susţină acest pact, iar către unii care până astăzi au fost agresorii independenţei justiţiei şi valorilor şi principiilor europene, ai statului de drept în România, trebuie să înţeleagă că s-a terminat. Odată exprimată voinţa cetăţenilor, toate forţele politice trebuie să acţioneze în conformitate cu ceea ce vor românii. Ne vom implica cu toată expertiza pe care o avem, cu toată forţa noastră politică pentru a susţine demersurile preşedintelui României de transpunere în fapt a voinţei exprimate de cetăţeni la referendum şi a tuturor punctelor exprimate în acest pact naţional”, a declarant Ludovic Orban.

 

Dacian Cioloş: Suntem gata să reconstruim România

”Acordul pentru independența justiției poate reprezenta punctul de la care poate reîncepe reconstruirea României. Suntem gata să susținem acest acord și suntem gata să reconstruim România”, a spus Dacian Cioloș.

Liderul PLUS adaugă alte trei puncta la pactul propus de preşedinte: depolitizarea CCR, debateri privind legile justiţiei şi codurile penale şi implementarea iniţiativei Fără penali în funcţii publice.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW