Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Ce spun doi dintre principalii actori implicați în dosarul Schengen despre aderarea la spațiul european de liberă circulație

By Preda Maria , in Politic Stirile zilei , at 5 ianuarie 2024 Etichete: , ,

În cadrul unui interviu acordat Antena 3 CNN, Cătălin Predoiu și Luminița Odobescu au discutat despre dosarul Schengen, considerând amândoi că România deja face parte din spațiul european de liberă circulație cu granițele aeriene și maritime, dar că în lunile următoare vor mai exista demersuri politice, atât pe plan intern, cât și extern, cu Comisia Europeană și celelalte state membre, pentru aderarea completă.

Eu spun că suntem în Schengen, pentru că dacă ne uităm la textul deciziei publicate astăzi spune despre aplicarea integrală a acquisului Schengen. Sigur, mai avem o etapă, dar este un pas important în procesul de aderare completă la Schengen, un pas pentru care s-au depus eforturi diplomatice, în strânsă coordonare cu Ministerul de Interne și cu colegii… A fost o muncă de echipă, sub coordonarea strânsă a președintelui României, a primului ministru”, a declarat Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.

Cătălin Predoiu, Ministrul Afacerilor Interne, a adăugat că succesul aderării la spațiul Schengen cu frontierele navale și aeriene reprezintă o victorie politică în primul rând: „Deci este o victorie a României, o victorie politică în primul rând, dincolo de avantajele și efectele tehnice, care, foarte simplu tradus, înseamnă ridicarea controalelor la frontiera aeriană și frontiera navală și transformarea călătoriilor aeriene, respectiv navale, în interiorul statelor membre Schengen, ca și o călătorie în interiorul țării. Dincolo de aceste avantaje tehnice și poziționarea pentru continuarea dosarului mai departe, înseamnă o subliniere politică foarte importantă în rândul statelor Uniunii”, a adăugat acesta.

Aderarea deplină la Schengen, obiectivul principal în 2024

Luminița Odobescu a afirmat că obiectivul pentru anul acesta este ca România să intre pe deplin în Schengen, adică și cu frontierele terestre.

„Cred că, dacă vom continua eforturile de echipă și strâns coordonate cu Comisia Europeană, cu celelalte state membre, vom reuși. Dacă ne uităm, acum câteva luni nu aveam șanse foarte mari ca să facem și acest pas. Dacă ne uităm la luna august, ca să spun așa”, a mai adăugat Ministrul Afacerilor Externe.

Ministrul Afacerilor Interne a spus că negocierile au durat toată noaptea, inclusiv pe 29 decembrie, la Guvern.

MAE va acorda vize de scurtă ședere Schengen, de la 31 martie

„Ceea ce vreau să subliniez, poate un alt element care este de interes direct pentru Ministerul de Externe, de la 31 martie vom acorda și vize de scurtă ședere Schengen. Noi, când am plecat la acest obiectiv, practic Austria prima dată și-a dat acordul doar pentru frontierele aeriene. Între timp am negociat și frontierele maritime și practic eliberarea de către România a vizelor de scurtă ședere Schengen de la 31 martie. Iar noi am trecut cu bine un proces de evaluare pentru a putea acorda aceste vize Schengen”, a punctat Luminița Odobescu.

Ministrul Afacerilor Externe a mai declarat că printre statele care au ajutat demersul României pentru aderarea la spațiul european de liberă circulație au fost și SUA. Întrebată dacă l-a rugat pe Antony Blinken, secretarul de stat american, să ajute România, Luminița Odobescu a răspuns afirmativ.

Cătălin Predoiu a mai adăugat că decizia de a adera în primă fază cu frontierele aeriene și navale este un avantaj care va aduce beneficii în timp; beneficiile acestei decizii se vor vedea pe măsură ce negocierile și discuțiile diplomatice pentru aderarea completă vor continua.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW