Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ce semnifică vizita lui Volodimir Zelenski în România/Analist: Important pentru relațiile bilaterale, dar și un pas înainte pentru Ucraina spre Uniunea Europeană

By Dragomir Georgiana , in Analize & Investigatii , at 10 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Vizita preşedintelui Volodimir Zelenski în România este importantă pentru relaţiile bilaterale în România, iar  parteneriatul  strategic dintre România şi Ucraina, mai ales militar și economic, dar este un pas și pentru Ucraina spre Uniunea Europeană, spun analiștii politici, consultați de Main News.

„Sprijinul pe care România l-a acordat și îl acordă Ucrainei după ce a fost atacată de Rusia este vizibil, s-a reconfirmat prin această vizită. Acum, România este „statul -cheie” care ajută Ucraina în transportul cerealelor, iar  următorul pas este să se folosească acel  coridor de tranzit prin Republica Moldova, având în vedere că Rusia a intensificat atacurile asupra porturilor ucrainene aflate în apropierea graniței cu România”, s-a exprimat Andrei Vlăduțescu, analist politic și asistent universitar în cadrul univeristății „Ovidius”, pentru Main News.

În ceea ce privește una dintre cele mai așteptate teme de discuție, respectarea drepturilor românilor din Ucraina, cu precădere, educația în limba română, analistul politic Andrei Vlăduțescu susține că „Ucraina nu va putea altfel”, (n.r. să încalce drepturile românilor), având și exemplul Republicii Moldova, care a promulgat limba română „limbă oficială de stat”.

Zelenski nu a mai ținut discurs: Analist: „Este vorba despre o doză de rezervă, nu cred că este normal să se expună foarte mult în condițiile actuale”

„Zelenski știe că Ucraina nu va putea să învingă și să se refacă(n.r. după război), decât cu sprijinul Uniunii Europene, astfel încât va adopta legislație în acest sens, se va elimina „rădăcinile pro-ruse”, iar cred că acest lucru se va vedea în perioada următoare foarte bine. La acest moment, putem spune, că Ucraina este preocupată, în primul rând, să facă față agresiunii ruse”, a subliniat sursa citată, pentru Main News.

În ceea ce privește faptul că președintele ucrainean nu a ținut un discurs în Parlament, așa cum a fost anunțat inițial, analistul politic Andrei Vlăduțescu spune că este vorba despre o „doză de rezervă”, cumva justificată de contextul geopolitic, iar expunerea lui Zelenski trebuie să se facă într-un mod sigur.

Ce a însemnat gestul senatoarei Diana Șosoacă, de a cere Ucrainei „teritoriie furate” cu harta în mână

Această opinie este susținută și de analistul politic Cristian Pîrvulescu. Într-o declarație pentru Agerpres, el susține că  decizia de a nu mai susține un discurs a fost luată din cauza  acelor „politicieni extremişti şi pro-ruşi, care voiau să transforme totul într-un circ umilitor, atât pentru România, cât şi pentru Ucraina”. Analistul Cristian Pîrvulescu face referire la senatoarea Diana Șoșoacă, care a cerut public, astăzi, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului, ca Ucraina „să ne dea înapoi teritoriile furate”.

„Era previzibil să se întâmple așa ceva(gestul Dianei Șosoacă). Faptul că a venit cu harta în mână este pentru emoția publicului, din punctul meu de vedere. Un bun patriot nu se asociază cu state care declanșează războaie”, a conchis analistul Andrei Vlăduțescu.

Ce prevede parteneriatul strategic România -Ucraina

România și Ucraina și-au reconfirmat cooperarea militară, economică, diplomatică.

România a ales Ucraina în cel mai dificil moment al istoriei noastre. Am discutat despre securitate în regiunea Mării Negre. Am vorbit de infrastructură, despre deschiderea unor punte de trecere noi la granița comună. Am vorbit și despre minoritățile naționale”, a declarat  Zelenski.

„Ne dorim o relație bilaterală bazată pe încredere și valori comune, cu o viziune pe termen lung și axată pe generarea de proiecte concrete, în beneficiul cetățenilor noștri și al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic”, a subliniat președintele Iohannis.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii