Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Ce se întâmplă cu candidatura lui Piedone la Primăria Capitalei, după decizia ANI. Explicațiile șefului Autorității Electorale

By Vîrban Robert , in Interviuri Justitie Politic Stirile zilei , at 28 februarie 2024

Cristian Popescu Piedone ar putea intra în cursa electorală pentru funcția de primar general al Capitalei, în ciuda deciziei Agenției Naționale de Integritate prin care i se interzice să ocupe o funcție publică timp de 3 ani. Dacă primarul Sectorului 5 va contesta raportul ANI, sancțiunea nu își va produce efectele până la decizia definitivă a instanței, a explicat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro.

Agenția Națională de Integritate a anunțat miercuri că primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost găsit în conflict de interese, după ce și-a numit ginerele ca membru al Comisiei pentru vânzarea spațiilor comerciale.

„În exercitarea atribuțiilor de primar, a emis și a semnat dispoziția de numire a ginerelui său (afin de gradul I) în calitate de membru al Comisiei pentru vânzarea spațiilor comerciale sau de prestări servicii care cad sub incidența Legii nr. 550/2002, calitate de pe urma căreia a obținut un folos material (venituri încasate în anii 2021 și 2022) în valoare totală de 109.520 lei. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 5, lit. f) și art. 228, alin. 1, lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019”, a anunțat Agenția Națională de Integritate.

Piedone ar putea candida, în ciuda deciziei ANI

Potrivit deciziei ANI, Piedone nu va avea voie să ocupe o funcție publică timp de 3 ani. Sancțiunea nu este însă definitivă. Într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, dacă primarul Sectorului 5 va contesta raportul ANI, acesta nu își va produce efectele până la decizia definitivă a instanței.

„Decizia ANI, dacă este contestată, nu va rămâne în vigoare. Raportul ANI trebuie confirmat de instanța de judecată sau să rămână definitiv prin necontestarea lui. Acestea sunt cele două posibilități pentru toată lumea, nu doar pentru Piedone”, a explicat Toni Greblă.

Totodată, potrivit șefului AEP, raportul ANI va putea fi contestat la o instanță de fond, după care eventual la una de apel. Prin urmare, sunt șanse reduse să avem o decizie definitivă în acest caz până pe 9 iunie 2024, data la care vor avea loc alegerile locale.

Piedone a anunțat că va candida la Primăria Generală

Actualul primar al Sectorului 5 a anunțat duminică că va candida pentru funcția de primar general din partea Partidul Umanist Social Liberal.

„Eu nu vreau să sting nimănui lumina, avem culoare de zbor separate. Fiecare cu ce poate să zboare. Pe doamna Gabriela Firea o respect, o apreciez pentru toată activitatea, dar fiecare cu culoarul lui de zbor. Eu sunt președintele PUSL. Sunt și social, și liberal. Doresc o alianță cu aceste partide, astăzi indecise (n.r. – PSD și PNL). Am 30 de ani de administrație și eu zic că biologic mi-a venit rândul. Eu, Cristian Popescu Piedone, nu îmi anunț intenția. Voi candida la Primăria Capitalei din partea Partidului Puterii Umaniste! Iar cine vrea să se alinieze lângă noi, să aibă o alianță cu noi, sunt deschis. Sunt și social, și liberal! Finala se joacă între mine și Nicușor Dan”, a declarat Piedone la B1 TV.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW