Friday, June 25, 2021
Jurnalism corect


SURSE Ce modificări propune Predoiu la legile Justiției: desființarea controversatei Secții Speciale, renunțarea la pensionarea după 20 de ani. Ce se întâmplă cu numirea procurorilor-șefi

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 30 septembrie 2020 Etichete: , , ,

Cele mai importante modificări propuse de ministrul Justiției la legile Justiției sunt legate de Secția Specială, care ar urma să fie desființată și de numirea procurorilor-șefi. Totodată, ar urma să se renunțe la posibilitatea pensionării după 20 de ani, potrivit unor surse Main News.

Proiectul prevede desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), măsură propusă de Ministerul Justiției și printr-un alt proiect care, însă, nu a devenit realitate.

MJ ar urma să renunțe la controversatele prevederi care ar fi dat o imunitate suplimentară magistraților.

Numirea procurorilor și pensionarea

Președintele ar urma să primească, din nou, dreptul de a refuza ori de câte ori vrea numirea șefilor la marile parchete – DNA, DIICOT și Parchetul General.

Totodată, proiectul prevede renunțarea la pensionarea magistraților după 20 de ani. Măsura ar fi făcut ravagii în sistem, au explicat surse pentru Main News.

Nu în ultimul rând, este prevăzută reducerea vechimii pentru intrarea în DNA și DIICOT. Din cauza modificării anterioare, lipsa de personal în cele două structuri s-a accentuat.

Modificările vor fi anunțate de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, miercuri seară, de la ora 19.

Raport crucial

În paralel, Comisia Europeană va publica primul său raport întocmit în baza mecanismului privind respectarea statului de drept. Documentul vizează fiecare țară membră a Uniunii Europene, inclusiv România.

Raportul trebuia publicat, inițial, pe 23 septembrie, însă termenul a fost amânat pentru 30 septembrie.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW