Friday, September 22, 2023
Jurnalism corect


Ce include pachetul de sancţiuni propus de UE împotriva Rusiei / Marea Britanie le-a anunțat deja

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 22 februarie 2022

Președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Consiliului European, Charles Michel, au adus marți, 22  februarie, noi precizări, după anunțul lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței celor două republici din Estul Ucrainei,   Donețk și Luhansk. 

Într-un comunicat de presă, cei doi lideri de la nivelul UE denunță decizia drept ilegală și, în plus, au anunțat ce propuneri include pachetul de sancţiuni care ar urma să fie aplicat Rusiei.

„Decizia Federației Ruse de a recunoaște ca entități independente și de a trimite trupe rusești în anumite zone din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk este ilegală și inacceptabilă. Aceasta încalcă dreptul internațional, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, precum și propriile angajamente internaționale ale Rusiei și agravează și mai mult criza.

Ambii președinți salută unitatea fermă a statelor membre și determinarea acestora de a reacționa cu fermitate și rapiditate la acțiunile ilegale ale Rusiei, în strânsă coordonare cu partenerii internaționali.

O reuniune informală a miniștrilor afacerilor externe ai UE, prezidată de Înaltul Reprezentant, va avea loc astăzi la ora 16:00. În urma acesteia, un prim pachet de sancțiuni va fi prezentat în mod oficial în cursul acestei după-amieze”, arată sursa citată.

Liderii UE dau asigurări că pachetul de sancțiuni va fi „finalizat” de îndată.

Pachetul conține propuneri care:

  • să îi vizeze pe cei care au fost implicați în decizia ilegală,
  • să vizeze băncile ce finanțează operațiunile militare rusești și alte operațiuni în aceste teritorii,
  • să vizeze capacitatea statului și a guvernului rus de a avea acces la piețele de capital și financiare și la serviciile UE, pentru a limita finanțarea politicilor agresive și de escaladare,
  • să vizeze comerțul din cele două regiuni separatiste către și dinspre UE, pentru a se asigura că cei responsabili resimt în mod clar consecințele economice ale acțiunilor lor ilegale și agresive.

„UE a pregătit și este pregătită să adopte măsuri suplimentare într-o etapă ulterioară, dacă va fi necesar, în funcție de evoluțiile situației. Uniunea rămâne pe deplin solidară cu Ucraina și unită în sprijinul suveranității și integrității teritoriale a acesteia. Suntem alături de Ucraina și vom continua să sprijinim Ucraina și poporul său”, conchide comunicatul.

Premierul britanic a anunțat deja sancțiunile

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat că Regatul Unit impune sancțiuni împotriva a cinci bănci rusești și a trei oligarhi.

Toate activele pe care aceștia le dețin în Marea Britanie vor fi înghețate, iar indivizilor li se va interzice intrarea în Marea Britanie.

Băncile vizate sunt Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și The Black Sea Bank, astfel că activele deținute de acestea nu vor mai putea fi folosite în tranzacții.

Boris Johnson a explicat că aceasta este doar „prima tranșă” de sancțiuni, iar altele vor urma, dacă Putin „acționează” și mai departe, notează The Guardian.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW