Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ce demersuri face Ministerul Justiției pentru a-i aduce în țară pe „fugarii” condamnați definitiv

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 17 mai 2023 Etichete: , , , , ,

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, susține că face demersuri legale, astfel încât „marii fugari” ai României, condamnați definitiv pentru fapte de corupție să nu se mai „ascundă” în Italia. Oficialul României poartă discuții cu omologul său italian, astfel încât să găsească „metode legale”, pentru extrădarea românilor care au de executat pedepse cu închisoarea în țară.

Predoiu susține că, de fapt, instanțele din sudul Italiei nu aplică în deciziile lor privind executarea pedepsei „conceptul de înrădăcinare”(n.r. de repatriere). Astfel, se ajunge în situația în care instanțele italiene decid arestul la domiciliu, controlul judiciar, măsuri mai blânde, pe toată durata procesului de extrădare.  Ministrul Predoiu menționează că sunt de 900 de decizii ale instanțelor italiene care nu au aplicat „conceptul de executare a pedepsei în țara de origine” , plecând de la premisa că închisorile din România încalcă drepturile fundamentale ale omului. Autoritățile din România nu au reușit să-i convingă pe judecătorii italieni contrariul, chiar dacă spun că nu mai sunt condițiile din anii ’90.

Ministrul Predoiu, despre condițiile din penitenciare: Nu mai sunt cele din anii  ’90

Nu înțeleg de ce se invocă condițiile din penitenciare. Condițiile nu mai sunt cele din anii  ’90. S-au făcut progrese.

Suntem în contact cu ambasadorul și ministrul pentru organizarea unei întâlniri bilaterale. Acolo problema este legată de lege. 900 de decizii pronunțate de instanțele italiene nu au aplicat conceptul de înrădăcinare. Avem oameni pe care i-am adus acasă. Sunt însă anumite instanțe, în special în sud, în Bari”, a declarat ministrul Predoiu, într-o conferință de presă.

Pe lista „marilor fugari” ai României , condamnați definitiv pentru fapte de corupție se află Darius Vâlcov(fost ministru al Finanțelor), dat în urmărire generală, Alina Bica, fostă sefă a DIICOT, Ionel Arsene, fost președinte al Consiliului Județean Neamț. Potrivit informațiilor Main News, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Italiei, deoarece nu are o legislație unitară privind mandatul european de arestare.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii