Monday, September 27, 2021
Jurnalism corect


Ce condiții trebuie să îndeplinească părinții pentru a putea sta acasă cu copiii pe perioada stării de urgență

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 20 martie 2020 Etichete: , , ,

Guvernul a aprobat, miercuri noapte, proiectul de hotărâre care stabilește regulile și condițiile pentru aplicarea legii care prevede că părinții își pot lua zile libere de la serviciu pentru a sta acasă cu copiii pe perioada stării de urgență, când cursurile școlare sunt suspendate.

Pentru a intra în vigoare, hotărârea trebuie publicată în Monitorul Oficial.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească părinții

1.Doar după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de lege pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității, inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de muncă flexibile;
cererea pentru acordarea zilelor libere va fi însoţită de:

 • o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor;
 • o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni, potrivit Legii nr. 19/2020, și nici nu se află concediu de odihnă sau fără plată;

2. De zile libere nu pot beneficia părinții aflați deja în șomaj tehnic, cei în concediu pentru îngrijirea copilului, precum și angajații ai căror soți/soții nu înregistrează venituri.

3. Măsura se aplică părinților care au copii în vârstă de până la 12 ani sau copii cu dizabilități în vârstă de până la 18 ani și dacă munca lor nu le permite să lucreze de acasă sau în regim de telemuncă.

Ce prevede proiectul

Legea privind acordarea unor zile libere pentru părinții ai căror copii nu se mai duc la școală, ca urmare a închiderii instituțiilor de învățământ în situații extreme, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 15 martie.

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorul susține că propunerea legislativă are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a școlilor ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

Astfel, unul dintre părinți ar putea sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până la 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilități. În situația familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelui care este și tutorele legal al copilului.

„Zilele libere se acordă pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, semnată de către ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată”, se mai arată în proiect.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.

Pentru fiecare zi liberă, se acordă o indemnizație de 75% din salariul obișnuit, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Banii sunt plătiți de angajator, dar apoi sunt recuperați de la stat.

Liberele se acordă indiferent dacă salariații sunt din mediul public sau din cel privat, cu unele excepții.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW