Ce au transmis oficialii europeni, înainte de votul decisiv pentru aderarea la Schengen. Austria își menține opoziția
Oficialii europeni care participă joi, 8 decembrie, la ședința Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) au avut mesaje de susținere la adresa României, în timp ce ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a reiterat că votul ar trebui amânat până în momentul în care vor fi „găsite măsurile necesare” pentru „întărirea” Spațiului Schengen.
„Vom vota astăzi împotriva extinderii Spațiului Schengen. Cred că este greșit ca un sistem care nu funcționează să fie extins, în condițiile în care Austria are peste 100.000 de migranți ilegali, dintre care 75.000 nu sunt înregistrați (…) Trebuie să întărim sistemul într-un mod semnificativ în acest moment, așadar sunt de acord cu amânarea votului”, a declarat ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, în deschiderea Consiliului JAI de joi.
Menționăm că Gerhard Karner a răspuns doar întrebărilor adresate în limba germană și a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliștii români și bulgari.
Nancy Faeser, ministrul german, a declarat că nu înțelege votul Austriei și că va încerca să vorbească cu omologul din țara vecină înainte de a lua o decizie.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a reiterat opinia executivului european.
„Croația, România și Bulgaria sunt gata să intre în Schengen. Au făcut mai multe lucruri în acest sens decât le-am cerut (…) Ezitările care rămân sunt pur politice și desconsideră două aspecte – suntem mai puternici, nu mai slabi, dacă extindem Spațiul Schengen, iar extinderea Spațiului Schengen presupune controale mai multe și mai bune, nu mai puține”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene.
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a spus că astăzi este ziua în care se va lua o decizie privind aderarea celor trei state la Spațiul Schengen, în cadrul unui consiliu „dinamic, în care statele membre vor fi implicate până la capăt”.
„Este pentru prima dată din 2011 când avem un nou momentum pentru România și Bulgaria, deci mă aștept să se decidă un drum clar pentru ambele țări”, a spus comisarul european, menționând că executivul european a luat o serie de decizii prin care poate să răspundă îngrijorărilor Austriei, exemplu în acest sens fiind Planul de Acțiune pentru rutele de migrație din Balcanii de Vest.
Vit Rakusan, ministrul de Interne al Cehiei, țară ce deține președinția Consiliului UE și care a pus aderarea celor 3 state la Schengen pe ordinea de zi a Consiliului JAI, a transmis că este sigur că va exista un răspuns pozitiv pentru Croația.
„Sper, totodată, că va exista astăzi o decizie și în ceea ce privește România și Bulgaria. Nu va fi ușor, dar vom face tot ce ne stă în putință”, a adăugat Rakusan.
Suedia, stat care a ridicat semne de întrebare în ceea ce privește susținerea față de România și Bulgaria, a transmis, prin vocea ministrului Internelor și Justiției, Gunnar Strommer, că o decizie favorabilă „este în interesul comun al Europei”.
Sursă foto: Uniunea Europeană
Comentarii