Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Ce au depistat autoritățile la firma Primăriei Sectorului 3 care lucra pe șantierul unde doi muncitori au murit

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 august 2021

Firma Algorithm Residence, deținută de Primăria Sectorului 3, a fost amendată cu 50.000 de lei de Garda de Mediu pentru lucrările din zona Bibliotecii Naționale cu trei săptămâni înainte de tragedia soldată cu moartea a doi muncitori, după ce au fost prinși sub un mal de pământ, în timp ce instituțiile statului susțin că nu știau de existența șantierului. 

Muncitorii depozitau pământul scos din aria unde urma să fie amenajată o zonă de promenadă la aproximativ 200 de metri de șantier, potrivit unor surse Main News.

Primăria Sectorului 3 a fost amendată pentru că a executat lucrări care constau în depozitări de deșeuri din construcții și pământ, lucrări care necesitau reglementare din punct de vedere al protecției mediului. Pentru că nu au avut alte reglementări, au fost sancționați și s-a impus o măsură complementară, anume aducerea terenului la starea inițială”, a declarat Viorel Tufeanu, șeful Gărzii de Mediu București, pentru Main News.

Pe 2 august, în ziua tragediei, Garda de Mediu s-a mai deplasat o dată la fața locului, după ce a fost sesizată în legătură cu praful produs de lucrări, și a amendat Algorithm Residence cu 45.000 de lei.

Am fost acum 2 zile, luni, pentru că în scopul aducerii terenului la stare inițială și modul în care încărcau în autocamioane deșeurile din construcții și terenul ca să îl ducă de acolo, generau praf. Am sancționat operatorul care lucra acolo, Algorithm, pentru emisiile de pulberi în suspensie și pentru că nu aveau documente privind trasabilitatea deșeurilor”, a precizat șeful Gărzii de Mediu din Capitală.

 Instituțiile statului nu au știut de lucrări

Inspectoratul de Stat în Construcții susține că nu a fost notificat de existența lucrărilor din zona Bibliotecii Naționale și a precizat că șantierul nu avea autorizație de construire.

Terenul pe care Algorithm Residence efectua lucrări de amenajarea unei zone de promenadă pe malul râului Dâmbovița se află în administrarea Ministerului Culturii, care susține că acestea nu au fost solicitate. În schimb, ministerul nu lămurește cum a fost posibil ca firma Primăriei Sectorului 3 să lucreze pe un teren aflat în administrarea sa fără ca nimeni să observe, ori dacă a existat un acord informal între cele două instituții.

Audieri la Serviciul Omoruri

Luni, 2 august, 2 muncitori au murit, iar alți 4 au fost răniți, după ce au fost prinși sub un mal de pământ în timp ce efectuau lucrări de amenajare a unei zone de promenadă în apropierea Bibliotecii Naționale. Lucrările au fost efectuate de firma Algorithm Residence, deținută de Primăria Sectorului 3.

La Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei au început audierile în dosarul tragediei de pe șantierul din zona Bibliotecii Naționale. Miercuri, 4 august, mai multe persoane au fost citate, printre care se numără și muncitorii răniți în incident, dar și soția uneia dintre victimele decedate.

Audierile au loc în contextul în care polițiștii s-au sesizat din oficiu și au deschis o anchetă penală pentru ucidere din culpă. Șeful de echipă al muncitorilor a fost deja audiat, urmând ca oamenii legii să discute și cu muncitorii răniți în accident, pe măsură ce starea de sănătate a acestora o va permite.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW