Thursday, April 25, 2024
Jurnalism corect


Ce are de făcut un debitor atunci când este executat silit de către un creditor? Pașii care trebuie urmați

By Redactia , in Analize & Investigatii Justitie , at 25 iulie 2020 Etichete: , , ,

Deși subiectul este unul extrem de cuprinzător și cumva intercalează subiectul executării silite “civile” și subiectul executării silite “fiscale”, am ales să discutam despre amândouă în ideea în care scopul este același. Creditorul vrea să își recupereze o suma de bani și nu contează dacă se numește stat sau particular.

Preambul pentru cei care sunt în executare silită

În situația în care primiți acte prin care vă este adus la cunoștință faptul că s-a demarat o executare silita împotrivă dumneavoastră cel mai important lucru de știut este că termenul pentru a formula o contestație la executarea silita este de 15 zile din momentul în care se primesc actele de executare.

Deși termenul de 15 zile este deja reglementat de o buna perioada în codul de procedura civila, asta nu ne-a împiedicat să redactam și să sesizam Curtea Constituțională cu o excepție în atare sens, noua cel puțin părându-ni-se că este un termen neconstituțional.

De asemenea, începând cu anul 2020 chiar luna feburarie, CJUE a pronunțat o decizie extreme de interesanta, prin care a stabilit că se poate formula o contestație la executarea silita chiar și peste termenul de 15 zile, dacă este pus în executare silita un contract cu banca și dacă debitorul contesta clauzele posibil abuzive ale contractului.

La ce trebuie să fie atenți debitorii?

Un  lucru principal atunci când sunteți executat silit este să  verificați  modul în care s-a încuviințat executarea silita împotrivă dumneavoastră, și anume daca s-a încuviințat o executare asupra veniturilor salariale sau daca încuviințarea s-a făcut sub toate formele, situație în care vorbim de o executare imobiliara.

Daca în încheierea de încuviințarea nu este specificat modul concret de executare atunci întreagă executare este lovita de nulitate absoluta.

Dacă sunt executat silit pe casă, ce fac?

În oricare dintre cazuri sau daca apar alte elemente ce pot fi considerate ilegale pe parcursul executării silite, trebuie depusa contestație la executare în termenul legal, însă în cazul unei executări imobiliare trebuie formulata și o cerere de suspendare provizorie până la soluționarea contestației la executare pentru a nu fi scos imobilul dvs la vânzare.

Instanță se vă pronunță asupra cererii de suspendare provizorie în urma achitării de către dumneavoastră a unei cauțiuni.

Ce arme am împotriva executării silite?

Nu de puține ori executarea silita împotrivă dumneavoastră este demarata după foarte mulți ani de la ultima plata efectuata de către dumneavoastră, situație în care datoria ce se imputa este prescrisa.

Trebuie să verificați daca au trecut mai mult de 3 ani de la ultima plata efectuata până la momentul în care primiti actele de executare, daca aceasta perioada este împlinită sau depășită atunci datoria este prescrisa, însă trebuie să acționați în acest sens deoarece prescripția nu operează de drept și daca este depășit termenul legal prescripția nu se mai poate invoca.

Exista și situații în care se face excepție de la regula însă aceste situații trebuie dovedite foarte bine în instanță.

Este vorba despre situația în care debitorul din motive întemeiate nu a putut să ia la cunoștință de primirea acestor documente, situație în care acesta poate depune contestația la executare în termen de 15 zile de la momentul în care ia la cunoștință de aceste documente, solicitând instanței de judecata repunerea în termenul legal de a formula o contestație la executare.

Ce aș putea să invoc dacă am pierdut termenul de contestație la executare?

Ca și exemplu de situații în care se poate solicita repunerea în termenul legal avem următoarele:

-Situația în care debitorul nu se afla în tara la momentul primirii documentelor, situația în care se poate face dovada cu bilete de avion, contractul de munca din strainate sau orice alte documente care pot atesta faptul că nu vă aflați în tara la momentul comunicării actelor de executare

-Situația în care vă aflați internat într-o instituție medicala, situație în care se poate face dovada cu actele emise de către acea unitate că și exemplu biletul de exeternare

-Situația în care executorul cu rea credință trimite documentele la o adresa de domiciliu la care dvs nu mai locuiți.

Aici întâlnim doua situații distincte și anume:

  1. situația în care dvs ați comunicat noua adresa de domiciliu creditorului iar executorul cu rea voință face comunicarea actelor la adresa veche având în mod clar intenția de se depăși termenul legal de formulare a unei contestații la executare
  2. situația în care nu s-a făcut comunicarea schimbării domiciliului către creditor, însă și în aceasta situație trebuie să știți că puteți formula o repunere în termen deoarece executorul are un rol activ, asta însemnând și faptul că acesta trebuie să emită adrese de căutare la instituțiile statului pentru a îi fi comunicata noua adresa de domiciliu al debitorului în cazul în care aceasta s-a modificat de la momentul contractării până la momentul întocmirii actelor de executare.

De asemenea în cadrul executării silite puteți primi și somații mobiliare, în aceasta situația executorul înființând sechestru asupra bunurilor mobile și anume autoturismul dumneavoastră.

În aceasta situație nu înseamnă că veți fi oprit pe strada sau că se vă retine mașină de către organale de politie ce efectuează un control de rutina, însă cea mai buna cale să vă aparti împotrivă unui astfel de demers, care de cele mai multe ori este unul abuziv mai ales în situațiile când avem că și creditor o firma de recuperare creanțe, este efctuarea unei contestații la acea adresa de înființare emisa de către executor.

Exista anumite situații în care debitorii nu au luat la cunoștință de executarea silita începută împotrivă lor desi aceasta este începută de foarte mulți ani, situație în care trebuie în mod clar să verificați daca nu cumva vă aflați într-o situație în care puteți invoca perimarea dosarului execuțional, însă acest lucru se poate face doar după o verificare amănunțită a întregului dosar de executare.

Important în cele din urma este să respectați termenele de contestație la executare și să urmați procedura de contestație la executare aferenta anului 2020.

Autor: Av. Drd. Cuculis Adrian

 

sursa foto: greelane.com

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW