Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Ce a căutat în Israel premierul Marcel Ciolacu. Explicațiile profesorului Andrei Țăranu

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 17 octombrie 2023 Etichete: ,

Premierul Marcel Ciolacu a efectuat marți o vizită în Israel, în cadrul căreia a purtat discuții cu omologul său, Benjamin Netanyahu, și s-a întâlnit cu reprezentanții comunității de români. Aparent, o deplasare greu de înțeles, având în vederea riscurile de securitate crescute din această zonă, ca urmare a atentatelor teroriste desfășurate de gruparea Hamas. Într-un interviu acordat pentru Mainnews.ro, Andrei Țăranu, profesor de științe politice, a explicat că miza acestei vizite nu poate fi decât un politică, semnalul fiind unul de susținere pentru statul evreu, greu încercat în aceste zile. 

Cel puțin 1.300 de oameni, în special israelieni, și-au pierdut viața, peste 3.000 de oameni au fost răniți, iar 199 au fost luați prizonieri, în atentatele teroriste organizate de Hamas, pe 7 octombrie, cele mai sângeroase de la izbucnirea conflictului dintre israelieni și palestinieni. De cealaltă parte, conform ministerului palestinian al sănătății, circa 3.000 de palestinieni și-au pierdut viața în Fâșia Gaza, iar alți 12.500 au fost răniți, în urma bombardamentelor desfășurate de autoritățile de la Tel Aviv.

La zece zile de la reînceperea ostilităților în Israel, premierul Marcel Ciolacu s-a deplasat la Tel Aviv, unde a fost primit de Benjamin Netanyahu, și s-a întâlnit cu reprezentanții comunităților de români din această țară. Cum se explică totuși această vizită, în cadrul căreia nu s-au făcut mari anunțuri?

„Miza este una politică. Premierul Ciolacu a fost aplaudat la scenă deschisă de presa israeliană, iar pe de altă parte de dat semnalul că se interesează de cetățenii români. S-a dus la Tel Aviv pentru a discuta cu premierul Netanyahu pentru a facilita întoarcerea cetățenilor români. A fost o mișcare foarte bună pentru că, dincolo de dimensiunea de imagine, a dat semnalul că România este un aliat ferm al Israelului. România începe să se comporte cu un cu totul alt aplomb, iar asta din dorința acută a premierului Ciolacu ca România să devină membră a OECD”, a explicat Andrei Țăranu, prodecan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.

„România a dat semnalul că este alături de Israel”

Întrebat dacă era necesară deplasarea premierului în Israel, având în vedere riscurile majore de securitate din această țară, profesorul Andrei Țăranu a explicat că, în general, vizitele diplomatice au mai degrabă caracter simbolic.

„Depinde. Vizita lui Joe Biden este necesară. A fost Antony Blinken cu câteva zile înainte. Nu toate vizitele politice sunt necesare. Ele au mai degrabă un caracter simbolic. Simbolic România a dat semnalul că este alături de Israel într-un moment greu. Inclusiv în perioada comunistă, România a păstrat relațiile cu Israelul, în timp ce alte țări comuniste închiseseră ambasadele”, a subliniat Andrei Țăranu.

Întrebat dacă prin această vizită șeful executivului a reușit să obțină dividende politice, profesorul Țăranu a marșat pe această idee și a explicat că agenda internă este în acest moment dominată de cu totul alte subiecte.

Nu cred că în momentul acesta a remarcat sau s-a gândit foarte mult la planul intern. A trecut legea cu pensiile speciale, au fost alte subiecte pe agenda internă a majorității cetățenilor români. 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW