Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


CCR va dezbate conflictul juridic dintre CSM și Ministerul Justiției

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 22 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR), ar putea lua, miercuri, o decizie privind conflictul juridic de natură constituțională între Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Ministerul Justiției, sesizat în perioada în care ministru era Ana Birchall.

La ședința CCR din data de 12 noiembrie, în contextul prezentării punctelor de vedere, Alexandru Stan, director în cadrul Ministerului de Justiție, a declarat că presupusul conflict cu CSM este „artificial” în care instituția care a sesizat conflictul nu dorește soluționarea.

Ana Birchall, prezentă la respectiva ședință, a vrut să își susțină punctul de vedere personal în conflict, însă judecătorii CCR i-au respins cererea deoarece au considerat că nu mai are calitatea de ministru al Justiției.

Stan a declarat că CSM, nu prezintă soluții de rezolvare a conflictului de natură constituțională pe care îl reclamă în sesizare.

Lia Savonea, președinte CSM, a sesizat CCR anul trecut, când la conducerea Ministerului Justiției se afla Ana Birchall, motivându-și cererea cu următoarele lucruri:

  1. „Ingerinţă gravă a ministrului Justiţiei, Ana Birchall, în activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurori.
    Acte de subminare a independenţei justiţiei din România prin negocierea unei „foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepţia că problemele justiţiei din România nu sunt gestionate de organismele constituţionale abilitate ci de anumiţi factori externi.
    3. Acţiuni repetate de decredibilizare şi blocare a activităţii CCR, autoritate de rang constituţional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România”.

Lia Savonea a dat înapoi în conflictul cu Ana Birchall

Pe 12 noiembrie, însă, într-o scrisoare trimisă de președintele CSM, Lia Savonea către Curtea Constituțională a României obținută de mainnews.ro, șefa CSM susține că schimbarea din funcția de ministru a Anei Birchall „face inoportună soluționarea conflictului de natură constituțională intervenit între ministrul justiției, Ana Birchall, respectiv Ministerul Justiției, ca parte a autorității executive, și autoritatea judecătorească reprezentată de CSM”.

Documentul AICI

Inquam Photos/George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW