Sunday, September 25, 2022
Jurnalism corect


CCR, reacție tranșantă după decizia CJUE legată de supremația dreptului european | De ce invocă modificarea Constituției

By Robert Madaianu , in Justitie , at 23 decembrie 2021 Etichete: ,

Curtea Constituțională susține că decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), pe tema aplicării de către magistrați a hotărârilor CCR contrare dreptului eruopean, poate fi aplicată în România doar după modificarea Legii Fundamentale, potrivit unui comunicat de presă.

CJUE recunoaște, în cuprinsul Hotărârii sale din 21 decembrie 2021, caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale. Cu toate acestea, concluziile din Hotărârea CJUE potrivit cărora efectele principiului supremației dreptului UE se impun tuturor organelor unui stat membru, fără ca dispozițiile interne, inclusiv cele de ordin constituțional să poată împiedica acest lucru, și potrivit cărora instanțele naționale sunt ținute să lase neaplicate, din oficiu, orice reglementare sau practică națională contrară unei dispoziții a dreptului UE, presupun revizuirea Constituției în vigoare. În plan practic, efectele acestei Hotărâri se pot produce numai după revizuirea Constituției în vigoare, care, însă, nu se poate face de drept, ci exclusiv la inițiativa anumitor subiecte de drept, cu respectarea procedurii și în condițiile prevăzute chiar în Constituția României, se arată în comunicatul CCR.

CJUE: Judecătorii români pot să nu aplice hotărârile CCR contrare dreptului UE

Judecătorii români pot să nu aplice o decizie a Curții Constituționale a României (CCR), dacă acestea creează un risc sistemic de impunitate, fără ca aceștia să răspundă disciplinar, a decis marți, 21 decembrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Dreptul Uniunii se opune aplicării unei jurisprudențe a Curții Constituționale în măsura în care aceasta, coroborată cu dispozițiile naționale în materie de prescripție, creează un risc sistemic de impunitate.

Supremația dreptului Uniunii impune ca judecătorii naționali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a unei curți constituționale care este contrară acestui drept, în special fără a fi expuși riscului de a le fi angajată răspunderea disciplinară”, se arată în decizia CJUE.

CITEȘTE ȘI: Decizia CJUE, explicată de Cristi Danileț

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW