Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

CCR: Principalele modificări ale Legii dării în plată, neconstituţionale

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 6 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Curtea Constituțională a României a decis, miercuri, că mai multe modificări legislative recente aduse Legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii creditelor.

Legea dării în plată a fost modificată de Parlament pe 26 iunie, după ce Camera Deputaților a aprobat amendamentele depuse de fostul senator ALDE, Daniel Cătălin Zamfir.

Astfel, judecătorii CCR au admis, miercuri, în unanimitate o obiecție de neconstituționalitate ridicată de 91 de parlamentari PNL și USR.

„A admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispoziţiile articolului unic pct.2 [cu referire la art.4 alin.(11 )], pct.3 [cu referire la art.4 alin.(3) şi (4)], pct.6 [cu referire la art.7 alin.(11 )], pct.8 [cu referire la art.7 alin.(51 )] şi pct.9 [cu referire la art.8 alin.(5) teza a doua] din Legea pentru modificarea Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite sunt neconstituţionale”, se arată în decizia CCR, potrivit unui comunicat de presă.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și primului-ministru.

Articolele declarate neconstituționale sunt:

-În cazul în care cursul de schimb al monedei creditului a depășit cu cel puțin 20%, nivelul cursului din data contractării creditului;

-În cazul în care cursul de schimb al monedei creditului a depășit cu cel puțin 20% nivelul maxim al gradului de îndatorare stabilit de BNR;

– În cazul in care debitorul a fost executat silit prin vânzarea imobilului cu destinația de locuința;

– În alte cazuri care relevă un dezechilibru contractual, în sensul art. 4 alin. (3).

Un alt articol declarat neconstituțional este:

Pe perioada cat notificarea de dare in plata a fost efectiva, atat ratele cat si dobanzile si penalitatile vor putea fi pretinse de la debitor doar daca creditorul probeaza ca acesta a fost de rea-credinta.”

Vezi AICI Legea dării în plată modificată în Parlament, dar și excepțiile de neconstituționalitate ridicate de USR și PNL.

Foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *