Saturday, September 26, 2020
Jurnalism corect


CCR: Prevederea din Codul Penal potrivit căreia femeile gravide sau care au copil mic pot cere amânarea pedepsei cu închisoarea este neconstituțională

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 24 septembrie 2019 Etichete: ,

Curtea Constituţională a decis, marți, că prevederea din Codul de procedură penală conform căreia executarea unei pedepse cu închisoarea poate fi amânată dacă o femeie condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an este neconstituţională. CCR motivează că articolul respectiv nu face referire la posibilitatea amânării executării pedepsei pentru bărbatul condamnat care are copil mic mai mic de un an. Curtea a fost sesizată în această speță de Judecătoria Sfântu Gheorghe. 

Plenul Curţii Constituţionale a dezbătut, marţi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.589 alin.(1) lit.b) fraza întâi teza a doua din Codul de procedură penală, având următorul cuprins: „(1) Executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi amânată în următoarele cazuri: […] b) când o condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an. […] ”.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art.589 alin.(1) lit.b) fraza întâi teza a doua din Codul de procedură penală, care exclude bărbatul condamnat care are un copil mai mic de un an de la posibilitatea amânării executării pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă este neconstituţională”, se arată într-un comunicat al CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, adică Judecătoriei Sfântu Gheorghe.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW