Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


CCR: Nu a existat conflict juridic de natură constituțională între CSM și Ministerul Justiției

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 22 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Curtea Constituțională a României a hotărât, miercuri, că nu a existat conflict juridic de natură constituțională între Lia Savonea, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, și Ana Birchall, fost ministru al Justiției.

„1 A constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între ministrul justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, generat de conduita ministrului justiţiei, Ana Birchall, în raport cu activitatea Ministerului Public, constând în ingerinţa în activitatea de urmărire penală desfăşurată de Ministerul Public şi în contestarea autorităţii dispoziţiilor art.881-11 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară; Cu unanimitate de voturi,

2 A constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între ministrul justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, generat de o presupusă negociere de către ministrul justiţiei a unei „foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin şi de modul în care ministrul justiţiei a înţeles să translateze în spaţiul public unele probleme legate de participarea sa la şedinţele plenului Consiliului, în calitate de membru de drept.

3 A constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, generat de modul de soluţionare a sesizărilor Consiliului Superior al Magistraturii adresate Ministerului Justiţiei cu privire la necesitatea iniţierii sau modificării unor acte normative şi de modul de poziţionare a Ministerului Justiţiei faţă de situaţia juridică a sediului”, a transmis CCR prin intermediul unui comunicat de presă.

Context

La ședința CCR din data de 12 noiembrie, în contextul prezentării punctelor de vedere, Alexandru Stan, director în cadrul Ministerului de Justiție, a declarat că presupusul conflict cu CSM este „artificial” în care instituția care a sesizat conflictul nu dorește soluționarea.

Ana Birchall, prezentă la respectiva ședință, a vrut să își susțină punctul de vedere personal în conflict, însă judecătorii CCR i-au respins cererea deoarece au considerat că nu mai are calitatea de ministru al Justiției.

Stan a declarat că CSM, nu prezintă soluții de rezolvare a conflictului de natură constituțională pe care îl reclamă în sesizare.

Lia Savonea, președinte CSM, a sesizat CCR anul trecut, când la conducerea Ministerului Justiției se afla Ana Birchall, motivându-și cererea cu următoarele lucruri:

  1. „Ingerinţă gravă a ministrului Justiţiei, Ana Birchall, în activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurori.
    Acte de subminare a independenţei justiţiei din România prin negocierea unei „foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepţia că problemele justiţiei din România nu sunt gestionate de organismele constituţionale abilitate ci de anumiţi factori externi.
    3. Acţiuni repetate de decredibilizare şi blocare a activităţii CCR, autoritate de rang constituţional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România”.
Citeste si:  SURSE Mai mulți membri ai CSM din tabăra Liei Savonea cer revocarea lui Nicolae Solomon din funcția de vicepreședinte

Lia Savonea a dat înapoi în conflictul cu Ana Birchall

Pe 12 noiembrie, însă, într-o scrisoare trimisă de președintele CSM, Lia Savonea către Curtea Constituțională a României obținută de mainnews.ro, șefa CSM susține că schimbarea din funcția de ministru a Anei Birchall „face inoportună soluționarea conflictului de natură constituțională intervenit între ministrul justiției, Ana Birchall, respectiv Ministerul Justiției, ca parte a autorității executive, și autoritatea judecătorească reprezentată de CSM”.

Documentul AICI

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *