Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


CCR: Legea privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, neconstituțională

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 7 octombrie 2020 Etichete: , ,

Curtea Constituțională a României a decis, miercuri, că actul normativ pentru modificarea și completarea Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi este neconstituțional. 

Klaus Iohannis a atacat, în iulie, la CCR, Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.

A admis obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor două sesizări cu același obiect, formulate de Președintele României și, respectiv, de Guvernul României) și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi este neconstituțională, raportat la art.1 alin.(3) și (5) și art.141 din Constituție, aceasta fiind adoptată în lipsa solicitării avizului Consiliului Economic și Social”, potrivit unui comunicat emis de CCR.

Legea a fost transmisă în 22 iunie de Parlament pentru promulgare.

“Sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale vineri, 10 iulie a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi”, se arată în comunicatul transmis în iulie de Administrația Prezidențială.

De asemenea, Administrația Prezidențială invocă faptul că, prin această lege, preşedintelui Curţii de Conturi i se atribuie aceleaşi competenţe ca şi plenului instituţiei În plus, acesta va coordona, îndruma şi conduce, după caz, întreaga activitate a instituţiei, ceea ce înseamnă că nu mai este respectat principiul independenţei membrilor Curţii de Conturi în exercitarea mandatului lor.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW