Thursday, May 6, 2021
Jurnalism corect


CCR: Legea prin care executările silite în materie civilă erau suspendate este neconstituțională

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 14 iulie 2020 Etichete: , , , , ,

Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului şi a decis că este neconstituţională legea adoptată de Parlament în luna iunie prin care executările silite în materie civilă erau suspendate pe toată perioada stării de urgenţă şi alertă până la data de 1 septembrie, informează AGERPRES.

Decizia CCR a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Potrivit unui comunicat al CCR, în urma deliberărilor, Curtea Constituţională, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvern şi a constatat că dispoziţiile articolului unic pct. 3 (cu referire la art. XVIII) din Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale sunt neconstituţionale.

Conform unui amendament admis de Comisia de buget şi propus de PSD, se suspendă măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanţele civile şi comerciale declanşate după instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

„Nu se declanşează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanţele comerciale şi civile pe toată perioada stării de urgenţă, a stării de alertă până la data de 1 septembrie 2020. Măsurile dispuse anterior nu se aplică în cazul executărilor silite privind creanţele civile sau comerciale ce au drept titlu hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală pentru soluţionarea laturii civile a cauzei. Măsurile de suspendare a executării silite a sumelor urmăribile sau disponibilităţilor băneşti se aplică de drept de către organele de executare şi instituţiile bancare sau terţi popriţi, fără nicio altă formalitate”, mai prevede amendamentul.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW