Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


CCR: legea pentru repatrierea rezervelor de aur este constituțională

By Andreea Traicu , in Fara categorie Justitie Politic Stirile zilei , at 26 iunie 2019 Etichete: , ,

Legea care prevede posibilitatea repatrierii rezervei de aur a BNR a fost declarată astăzi constituțională de judecatorii CCR, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă”. Sesizarea a fost depusă de parlamentarii PNL.

Proiectul de lege a fost depus la Parlament de Liviu Dragnea și de Șerban Nicolae. Acesta vizează aducerea în țară a rezervelor de aur ale României și a fost votat in luna aprilie. Potrivit legii, rezervele de aur pe care BNR le poate deține în străinătate nu pot depăși 5% din rezerva totală.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, mai cuprinde proiectul.
Iniţiativa stipulează că, „din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice”.
„Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, mai prevede acest proiect.

La momentul adoptării, BNR  a criticat dur această lege despre care s-a spus că este doar un pretext electoral al lui Liviu Dragnea.

Legea va ajunge din nou la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Acesta o poate retrimite în Parlament spre reexaminare.

Foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *