CCR: Legea de protecţie a cadrului didactic este neconstituțională
Curtea Constituțională a României a decis, marți, Legea privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției este neconsituțională în ansamblul său.
Legea a fost dezbătută în urma unor sesizări ale PNL, USR și a Avocatului Poporului.
“În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției este neconstituțională, în ansamblul său. În argumentarea soluției pronunțate, Curtea a reținut, în esență, că legea supusă controlului de constituționalitate a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și primului-ministru”, arată CCR.
Context
În sesizare, Avocatul Poporului susține că legea încalcă principiul securității raporturilor juridice fiind lipsit de claritate și de previzibilitate.
În opinia Avocatului Poporului, activitatea didactică nu presupune un raport de putere publică şi, pe cale de consecinţă, nici structurile care prestează servicii publice de învăţământ nu sunt autorităţi publice, ci instituţii publice, prestând anumite servicii publice specializate, în diverse domenii administrative, în speţă servicii de educaţie pentru copii şi tineri, conform Agerpres.
„Un alt motiv de neconstituţionalitate îl reprezintă afectarea gravă a dreptului la apărare al elevilor. Avocatul Poporului apreciază drept nerezonabilă ipoteza în care elevului i se creează, în fapt, o situaţie cu mult mai grea decât aceea de care ar beneficia într-un proces penal, prin încălcarea evidentă a unor garanţii fundamentale ale dreptului la apărare, garanţii recunoscute la nivel constituţional şi internaţional. În opinia Avocatului Poporului, prezumţia de nevinovăţie a elevului ar trebui să primeze în raport cu prezumţia de veridicitate a faptelor sesizate în scris de personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control”, se susţine în sesizarea la CCR.
sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/ccr-legea-de-protectie-a-cadrului-didactic-este-neconstitutionala/ […]