Friday, October 7, 2022
Jurnalism corect


CCR explica decizia privind vechimea procurorilor care vor la DNA și DIICOT

By Vîrban Robert , in Foto News Stirile zilei , at 27 iulie 2021

Curtea Constituțională a publicat, marți, motivarea deciziei de neconstituționalitateaîn legătură cu modificările legislative privind reducerea vechimii minime de la 10 la 7 ani pentru accederea procurorilor la DNA și DIICOT.

În opinia judecătorilor CCR care au admis sesizarea depusă de Înalta Curte de Casație și Justiție, vechimea procurilor pentru accederea la DNA și DIICOT ar trebui să fie cel puțin egală cu vechimea necesară pentru promovarea în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

CCR: Se creează inechități în sistem

În plus, aceștia susțin că prin diminuarea numărului de ani necesar pentru a accede în funcția de procuror la DNA și DIICOT, care ar fi fost la jumătate din cea necesară pentru promovarea în funcție la parchetul general, în sistemul de justiție se creează inechități.

Incoerență legislativă

În același timp, CCR arată că vechimea cerută pentru a fi numit procuror în DNA și DIICOT este inferioară vechimii necesare pentru a fi numit în structura ierarhică din care fac parte respectivele direcții, ceea ce în opinia judecătorilor constituționali denotă incoerență legislativă.

Context

Pe 28 iunie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege care modifica vechimea necesară participării la concursurile pentru numirea procurorilor din cadrul DNA și DIICOT, de la 10 ani, cât este în prezent, la 7 ani. Curtea Constituțională a admis, pe 14 iulie, sesizarea de neconstituționalitate depusă de Înalta Curte de Casație și Justiție.

DOCUMENT Motivarea CCR poate fi consultată aici

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW