Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


CCR explică decizia de neconstituționalitate privind numirea șefilor TVR și Radio

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 22 iunie 2021

Curtea Constituțională a decis, săptămâna trecută, că cele două hotărâri ale Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai TVR şi Radio România sunt neconstituţionale. În motivarea deciziei consultată de Mainnews.ro, judecătorii CCR explică faptul că legiuitorii au încălcat prevederile legii care reglementează o situație specială privind numirile interimare. 

„Prin urmare, Curtea constată că, adoptând hotărârea criticată, Parlamentul a încălcat dispozițiile legale incidente în cauză, respectiv art.19 și art.20 din lege, invocând aplicabilitatea dispozițiilor art.21 alin.(3), care reglementează o situație specială, respectiv situația tranzitorie în care procedura de numire a consiliului de administraţie care nu este definitivată de către Parlament în decursul legislaturii în care a fost declanşată este reluată după constituirea noului Parlament. Or, este evident că interimatul funcției de director general al SRT dispus prin Hotărârea nr.31/2021 urmează a se exercita pe durata legislaturii în care procedura de numire a unui nou consiliu de administrație a fost declanșată, ipoteza constituirii unui nou Parlament în acest interval fiind exclusă”, arată judecătorii CCR.

Conform CCR, Parlamentul ar fi trebuit să declanșeze procedura legală privind numirea unui nou consiliu de administrație.

Mai mult, Curtea a constatat că situația nu atrage nici incidența dispozițiilor legale care au ca premisă demiterea consiliului de administrație ca urmare a respingerii rapoartelor de activitate ale SRT, întrucât în cauză nu s-a constatat lipsa de cvorum legal de ședință a plenului Camerelor reunite ale Parlamentului, care ar fi îndreptățit birourile permanente ale celor două Camere să numească directorul general interimar.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW