Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


CCR explică de ce DNA nu mai poate continua ancheta în dosarele disjunse în care faptele nu sunt de competența parchetului anticorupție: Produce o vătămare care constă în dereglarea mecanismului prin care este administrată justiția

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 14 iunie 2021

Curtea Constituțională a României (CCR) susține că prevederea ce permitea DNA să păstreze un dosar disjuns cu fapte care nu sunt de competența sa produce o vătămare ce constă în dereglarea mecanismului prin care este administrată justiția, potrivit motivării deciziei de neconstituționalitate. 

Nerespectarea normelor legale privind competenţa materială şi după calitatea persoanei produce o vătămare care constă în dereglarea mecanismului prin care este administrată justiţia. Aceasta este şi explicaţia pentru care încălcarea dispoziţiilor legale privind această competenţă se sancţiona în reglementarea anterioară cu nulitatea absolută”, este explicația CCR.

CCR a mai constatat că legiuitorul nu și-a îndeplinit obligația ce decurge din respectarea principiului legalității, prin eliminarea din categoria nulităților absolute a nerespectării dispozițiilor referitoare la competența materială și după calitatea persoanei a organului de urmărire penală.

În plus, articolul declarat neconstituțional lăsa la dispoziția procurorului DNA să decidă continuarea cauzei penale disjunse, al cărei obiect atrage competența organelor de urmărire penală de la parchetele de pe lângă instanțele de drept comun, mai arată judecătorii CCR.

De asemenea, această apreciere distorsionează, în mod implicit, competența instanțelor de a soluționa în primă instanță cauzele penale disjunse, conform art.13 alin.(5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.43/2002. Astfel, decizia unilaterală subiectivă a procurorului de a păstra cauza disjunsă spre soluționare schimbă practic instanța competentă să judece fondul acesteia, întrucât, conform art.36 alin.(1) lit.c) din Codul de procedură penală, infracțiunile cu privire la care urmărirea penală a fost efectuată de către Direcția Națională Anticorupție sunt judecate în primă instanță de către tribunal, dacă nu sunt date, prin lege, în competența altor instanțe ierarhic superioare, în timp ce, aceeași cauză disjunsă, potrivit obiectului său, ar putea fi judecată de către judecătorie, dacă urmărirea penală ar fi efectuată potrivit regulilor generale de procedură”, potrivit motivării CCR.

Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională prevederea care permitea Direcției Naționale Anticorupție să păstreze un dosar disjuns, cu fapte care nu sunt de competența sa.

Articolul neconstituțional

Prevederea declarată neconstituțională este alin. 5 al art. 13 din OUG 43/2002.

Art. 13 alin.(5): „În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza
disjunsă.”

Specialiștii consultați de Main News au explicat că procurorii DNA nu vor putea păstra dosarele disjunse, dacă faptele pentru care s-a decis disjungerea nu e de competența parchetului anticorupție.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW