Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


CCR: eliminarea pensiilor speciale ale foștilor parlamentari este neconstituțională

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 28 noiembrie 2023

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți, 28 noiembrie, că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională, în cazul celor care deja aveau dreptul și o primeau în momentul intrării în vigoare a noii legi de tăiere a acestora. Astfel, legea care elimină pensiile parlamentarilor este constituțională doar dacă se aplică pentru viitor.

„Cu unanimitate de voturi în privința pct.1 și 3, și cu majoritate de voturi în privința pct.2,

1. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.I din Legea nr.192/2023 pentru abrogarea capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaților şi al senatorilor sunt constituționale în măsura în care nu se aplică deputaților/senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a Legii nr.192/2023.

2. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.II din Legea nr.192/2023 sunt neconstituționale.

3. A respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.192/2023 este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă”, anunță Biroul de presă al CCR.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW