Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


CCR discută pe 14 septembrie sesizarea Guvernului privind moțiunea de cenzură de la finalul lunii august

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 11 septembrie 2020 Etichete: , , ,

Curtea Constituțională va discuta, luni, cererea de soluționare a conflictului dintre Guvern și Parlament, pe tema depunerii moțiunii de cenzură în sesiune extraordinară.

Guvernul a atacat la CCR decizia PSD de a depune moțiune de cenzură în sesiune extraordinară. Executivul solicită Curții să constate o eventuală situație conflictuală dintre Guvern și Parlament și să se pronunțe în legătură cu convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a dezbate și a vota moțiunea de cenzură de la finalul lunii august.

Conflictul juridic de natură constituţională există între Guvernul României şi Parlament şi derivă direct din Constituţie (art. 113 alin. (4) coroborat cu art. 66 alin. (1)), în sensul în care blocarea procedurii moţiunii de cenzură la etapa prezentării acesteia fără parcurgerea celorlalte etape procedurale în aceeaşi sesiune parlamentară menţine Guvernul României, parte a puterii executive, într-o situaţie incertă, fapt declarat contrar Constituţiei, prin decizii anterioare ale Curţii Constituţionale (Decizia nr. 1525/2010), deoarece afectează principiul stabilităţii activităţii Guvernului, dedus din dispoziţiile art. 102 alin. (1) şi art. 113 din Constituţia României”,  se arată în sesizarea făcută de Guvern.

După ce PSD nu a reușit să strângă cvorumul necesar pentru votarea moțiunii de cenzură de pe 31 august, premierul a afirmat că PNL va sesiza CCR, pentru a bloca viitoarele tentative ale social-democraților de a vota moțiunea de cenzură în Sesiune ordinară.

Eu nu pot să cred că pot să facă aşa ceva, dar, dacă vor face, în mod evident, vom sesiza, pentru că putem accepta această bătaie de joc la adresa unui instrument democratic într-o societate  – care este moţiunea de cenzură şi care este modalitatea Parlamentului să cenzureze activitatea Guvernului. Nu poţi să te joci cu moţiunile de cenzură, să faci moţiune când vreim când ţi se năzare, fără niciun fel de reguli. Dacă vor să fie în cadrul constituţional, e o sesiune nouă, pot să depună o nouă moţiune”, este explicația dată de Ludovic Orban, pe 31 august.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com