Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


UPDATE CCR dezbate, marți, conflictul juridic dintre CSM și fostul ministru al Justiției, Ana Birchall/ Pronunțarea s-a amânat până pe 27 noiembrie

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 12 noiembrie 2019 Etichete: , , , ,

Curtea Constituțională a amânat pronunțarea până pe data de 27 noiembrie 2019.

„(…) a amânat pentru data de 27 noiembrie 2019 pronunţarea asupra cererii formulate de președintele Consiliului Superior al Magistraturii de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între ministrul justiției, respectiv Ministerul Justiției, pe de o parte, și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte”, se arată în decizia judecătorilor CCR.

Știre inițială

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) vor dezbate, marți, conflictul juridic sesizat de președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, în privința fostului ministru al Justiției, Ana Birchall.

„Cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre ministrul justiţiei, respectiv Ministerul Justiţiei, ca parte a autorităţii executive, şi autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii, cerere formulată de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii”, potrivit ordinii de zi a şedinţei de marţi afişată pe site-ul instituţiei.

Președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a anunțat, pe 8 octombrie, că va sesiza Curtea Constituțională, acuzând un conflict juridic cu ministrul Justiției.

”În calitate de preşedinte al CSM, am decis să sesizez Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall.

În principal pentru două motive: primul, o ingerință gravă în activitatea procurorilor, activitatea de urmărire penală și al doilea pentru acțiuni de subminare a autorității CSM în calitatea sa de garant al independenței justiției”, a precizat șefa CSM, Lia Savonea.

La rândul său, ministrul demis al Justiției, Ana Birchall, a declarat că va reacționa legal și constituțional vis-a-vis de sesizarea Liei Savonea.

„Voi reacţiona legal şi constituţional. Vă garantez că în calitatea mea de ministru al Justiţiei nu am făcut altceva decât să respect legea, dar pentru că eu nu am primit această solicitare în scris, daţi-mi voie să mă uit pe ea şi o să formulez un punct de vedere”, a declarat Birchall la Ministerul Justiţiei.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *