Monday, November 29, 2021
Jurnalism corect


CCR: Desființarea Institutului Revoluției Române, neconstituțională

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 24 martie 2021

Curtea Constituțională a României a decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, că Ordonanța de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și Legea pentru aprobarea acestei OUG sunt neconstituționale, în ansamblul lor. 

În ședința din 24 martie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului
Revoluției Române din Decembrie 1989 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 sunt neconstituționale, în ansamblul lor”, potrivit unui comunicat de presă transmis de CCR.

Ordonanța de Urgență fusese respinsă de Senat pe 10 iunie 2020, însă președintele Klaus Iohannis a retrimis-o la Parlament. Ulterior, OUG a fost adoptată de senatori în februarie 2021.

Motivele pentru care Guvernul și-a dorit desființarea Institutului Revoluției Române au fost legate de faptul că instituția nu a avut relevanță științifică, fiind considerată o „platformă politică”.

„Având în vedere că activitatea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, de la înființarea să până în prezent, s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României.

În condițiile în care, încă de la constituirea să, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituția a reprezentat o platforma politică iar în pofida enunțării veniturilor proprii ca sursă de finanțe, încă de la început activitatea instituției a fost finanțată de la bugetul de stat aproape în totalitate”, arată Guvernul.

Ion Iliescu conduce Institutul Revoluției Române, iar Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman sunt membri ai acestui institut.

Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW