Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


CCR: Desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de premier este neconstituțională

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 24 februarie 2020 Etichete: , ,

Curtea Constituțională a României a admis, luni, sesizarea semnalată de președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului privind un posibil conflict juridic între președintele României și Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban ca premier.

CCR a admis cu majoritate de voturi (7-2) sesizarea făcută de președinții Parlamentului și a constatat că există un conflict juridic între președintele țării, Klaus Iohannis, și legislativ. Aceasta a fost depusă la CCR pe 10 februarie 2020.

„A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020”, este decizia CCR.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

„Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”, arată Curtea.

Decizia Curții îi impune președintelui Klaus Iohannis să nominalizeze un prim-ministru care să poată să strângă  o majoritate guvernamentală în Parlament.

„În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru”, se mai arată în decizia CCR.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW