Saturday, June 19, 2021
Jurnalism corect


CCR declară neconstituțională prevederea care permite DNA să continue cercetările în dosare disjunse, în care faptele nu sunt de competența parchetului anticorupție

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 6 aprilie 2021 Etichete: ,

Curtea Constituțională a declarat că prevederea care permite Direcției Naționale Anticorupție să păstreze un dosar disjuns, cu fapte care nu sunt de competența sa, nu respectă Legea Fundamentală. E vorba de un articol dintr-o ordonanță de urgență din 2002. 

Decizia CCR a fost lută cu majoritate de voturi.

Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.13 alin.(5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcția Națională Anticorupție sunt neconstituționale”, potrivit CCR.

Articolul neconstituțional

Prevederea declarată neconstituțională este alin. 5 al art. 13 din OUG 43/2002.

Art. 13 alin.(5): „În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza
disjunsă.”

Impactul deciziei CCR

Specialiștii consultați de Main News au explicat că procurorii DNA nu vor putea păstra dosarele disjunse, dacă faptele pentru care s-a decis disjungerea nu e de competența parchetului anticorupție.

Cum decizia CCR e valabilă pentru viitor, ar putea fi afectate unele dosare aflate pe rolul instanțelor sau cele aflate încă în urmărire penală, care ar trebuie disjunse. O imagine mai clară va fi posibilă după redactarea motivării CCR.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW