Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


CCR decide dacă validează rezultatele referendumului la care s-au prezentat peste 8 milioane de români. 80% au votat DA

By Andreea Traicu , in Fara categorie Politic Stirile zilei , at 27 iunie 2019 Etichete: , , ,

Judecătorii Curții Constituționale vor decide astăzi daca validează rezultatele referendumului din 26 mai. În urmă cu două săptămâni, CCR a amânat decizia în acest dosar, pentru ca și noii judecători să poată participa la dezbateri.

Curtea a primit o contestație la una dintre întrebările formulate la acest scrutin. În contestație se solicită și anularea decretului convocare a referendumului. În plus, CCR a primit mai multe sesizări referitoare la organizarea alegerilor.

Pentru ca referendumul să fie validat de Curtea Constituțională trebuie ca plenul sa ia această decizie cu o majoritate de doua treimi.
Hotărârea Curții Constituționale stabilește dacă a fost respectată procedura pentru organizarea și desfășurarea referendumului și confirmă rezultatele acestuia. Înaintea publicării în Monitorul Oficial, hotărârea se prezintă Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședința comună.

80% dintre românii care s-au prezentat la referendum, au votat DA, la ambele întrebări.

Pe data de 3 iunie, Biroul Electoral Central a anunțat rezultatele finale ale referendumului din 26 mai.
La prima întrebare, privind interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.459.383, în timp ce pentru „nu” au optat 1.059.678. Numărul voturilor nule: 403.530.
La întrebarea a doua, privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanțe, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.477.865, iar pentru „nu” – 1.038.916. Numărul voturilor nule: 407.088.

Între timp, în spațiul public au apărut acuzații de fraudare a votului din 26 mai. Acuzațiile vin din partea puterii care a organizat procesul electoral. În acest sens s-a decis înființarea unei Comisie parlamentare care va face propria anchetă. Asta chiar dacă președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a declarat că au fost greșeli de completare a proceselor verbale care nu au viciat rezulatul final al votului.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW