Sunday, May 16, 2021
Jurnalism corect


CCR, aşteptată să ia decizii importante: Noii judecători ai CCR şi completurile specializate, pe ordinea de zi

By Andreea Traicu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 5 iunie 2019 Etichete: , , ,

CCR este aşteptată, miercuri, să ia decizii importante. Pe rolul Curţii Constituţionale sunt cauzele privind completurile specializate de la ÎCCJ, noii judecători ai CCR şi legea care dezincriminează fapte de corupţie.

Numirile lui Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga, contestate de USR

USR a contestat, pe 14 mai, numirile lui Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga la CCR. În cazul lui Gheorghe Stan, se face referire la funcţia ocupată anterior, cea de şef al Secţiei de anchetare a magistraţilor.

USR susţine că acesta nu este independent politic, făcând referire la măsurile luate în anumite dosare în calitatea de şef al SIIJ.

Referitor la Cristian Deliorga, în sesizare se menţionează că fostul judecător nu a fost audiat în plenul Senatului, ci doar în comisia juridică.

CCR dezbate problema completurilor specializate de la ÎCCJ

Sesizarea a fost formulată de Florin Iordache, sentinţa fiind amânată de mai multe ori.

În sesizare se menţionează că nu toate cauzele de la ÎCCJ au fost analizate de completuri specializate în corupţie, desi acestea erau obligatorii. Pe de altă parte, ÎCCJ susţine că acestea nu sunt obligatorii şi că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor nu avea atribuţii în sesizarea ÎCCJ.

Florin Iordache a sesizat CCR în perioada în care a preluat, temporar, atribuţiile de preşedintele al Camerei Deputaţilor de la Liviu Dragnea.

De altfel, problema completurilor specializate a fost ridicată în procesul lui Liviu Dragnea, fiind motiv de apel. Judecătorii l-au condamnat definitive pe fostul lider PSD la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Legea care dezincriminează fapte de corupţie, dezbătută de CCR

PNL şi USR au reclamat la CCR că proiectul care modifică legea 78/2000, pentru prevenirea și sancționarea faptelor de corupție, nu este pusă în acord cu o decizie anterioară a Curții.

Autorii sesizării susțin că se dezincriminează mai multe fapte de corupție.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW