Thursday, December 1, 2022
Jurnalism corect


CCR a validat Referendumul pe justiție/UPDATE: Iohannis cere parlamentului sa pună în aplicare votul cetățenilor

By Andreea Traicu , in Fara categorie Justitie Politic Stirile zilei , at 27 iunie 2019 Etichete: , ,

Judecătorii Curții Constituționale au validat astăzi rezultatele referendumului din 26 mai. În urmă cu două săptămâni, CCR a amânat decizia în acest dosar, pentru ca și noii judecători să poată participa la dezbateri.

Curtea a primit o contestație la una dintre întrebările formulate la acest scrutin. În contestație se solicită și anularea decretului convocare a referendumului. În plus, CCR a primit mai multe sesizări referitoare la organizarea alegerilor. De asemenea, au fost primite mai multe contestații legate de nereguli în completarea proceselor verbale.

Înaintea publicării în Monitorul Oficial, hotărârea va fi prezentată Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședința comună.

80% dintre românii care s-au prezentat la referendum, au votat DA, la ambele întrebări.

Pe data de 3 iunie, Biroul Electoral Central a anunțat rezultatele finale ale referendumului din 26 mai.
La prima întrebare, privind interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.459.383, în timp ce pentru „nu” au optat 1.059.678. Numărul voturilor nule: 403.530.
La întrebarea a doua, privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanțe, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.477.865, iar pentru „nu” – 1.038.916. Numărul voturilor nule: 407.088.

Între timp, în spațiul public au apărut acuzații de fraudare a votului din 26 mai. Acuzațiile vin din partea puterii care a organizat procesul electoral. În acest sens s-a decis înființarea unei Comisie parlamentare care va face propria anchetă. Asta chiar dacă președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a declarat că au fost greșeli de completare a proceselor verbale care nu au viciat rezulatul final al votului.

Decizia CCR, luată cu unanimitate de voturi:

 •  A respins contestațiile formulate cu privire la referendumul naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019; A constatat respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019;
 • A constatat că referendumul naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019 este valabil;
 • A confirmat rezultatele referendumului naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019, constatând că majoritatea participanților la vot, care au exprimat opțiuni valabile, a ales la ambele întrebări răspunsul afirmativ;
 • A constatat că referendumul cu privire la probleme de interes național inițiat de Președintele României în temeiul art.90 din Constituție este consultativ.

Reactia președintelui Romăniei la decizia Curții Constituționale:

„Validarea referendumului din 26 mai, decisă astăzi de către Curtea Constituțională, obligă toate forțele politice să pună de urgență în aplicare votul cetățenilor. Solicit Parlamentului să transpună în legislație toate prevederile Acordului Politic Național, pe care l-am inițiat pentru a fi respectată pe deplin voința suverană a românilor în favoarea statului de drept și împotriva modificărilor de natură să afecteze independența justiției, exprimată ferm și fără echivoc la referendum”.

Foto: Inquam Photos – George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW