Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


CCR a respins sesizările depuse de USR și AUR în privința proiectului pentru desființarea Secției Speciale

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 martie 2022

Judecătorii Curții Constituționale au respins miercuri, 9 martie, în unanimitate, respingerea sesizărilor formulate de USR și AUR la proiectul privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție. Acesta va fi trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. 

Printr-un comunicat de presă transmis cu puțin timp înainte ca CCR să pronunțe decizia, USR solicitase amânarea acesteia până pe 19 martie, când Comisia de la Veneția ar urma să publice avizul final în legătură cu acest proiect.

„CCR are astăzi ocazia să se reconecteze la dreptul european și la deciziile CJUE. Dezbaterea și pronunțarea pe sesizarea USR privind proiectul ministrului Predoiu de reorganizare a SIIJ ar trebui amânată și să aibă loc după ce Comisia de la Veneția va emite un aviz. Mai sunt doar 10 zile până atunci. Este evident că proiectul promovat de Cătălin Predoiu încălcă flagrant toate recomandările și avizele emise anterior de Comisia de la Veneția, Comisia Europeană în cadrul MCV și GRECO”, a declarat Stelian Ion vicepreședinte USR și fost ministru al Justiției.

Prin acest proiect competența Secției va fi preluată de către parchetele obişnuite, aceste cauze urmând a fi instrumentate doar de procurori anume desemnați de procurorul general la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Vor fi în total 42 de procurori – 12 în București, iar restul de 30 în teritoriu.

Principala nemulțumire a USR și a unei părți însemnate din sistemul judiciar, printre care se numără și DNA, este că, prin acest proiect de lege, dosarele în care sunt implicați procurori și judecători nu vor fi repartizate parchetelor specializate, cum sunt DNA și DIICOT.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW