Friday, August 19, 2022
Jurnalism corect


UPDATE: Barna: Actualii judecători ai CCR au dovedit că sunt vârful de lance al penalilor din politica românească/CCR a decis că amnistia și grațierea faptelor de corupție nu pot fi interzise

By Andreea Traicu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 18 iulie 2019 Etichete: , ,

UPDATE: Președintele USR, Dan Barna, a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că formațiunea va continua demersurile parlamentare pentru a transpune în Constituție rezultatele referendumului din 26 mai și inițiativa „Fără penali în funcții publice”.

„Uniunea Salvați România a luat act de decizia CCR de a respinge proiectul de revizuire a Constituției inițiat de USR și PNL, chiar dacă decizia vine în flagrantă contradicție cu voința românilor, așa cum a fost ea exprimată la referendumul din 26 mai. USR va lupta în continuare, la nivel parlamentar, atât pentru transpunerea rezultatelor referendumului din 26 mai, cât și pentru adoptarea inițiativei civice „Fără penali în funcții publice”, inițiativă care a strâns semnăturile a peste un milion de români.”, se arată în sursa citată.

„Actualii judecători ai Curții Constituționale au dovedit din păcate, încă o dată, prin decizia de astăzi, că sunt vârful de lance al penalilor din politica românească, lăsând acestora portița de a-și acorda amnistie și grațiere pentru faptele de corupție. Așteptăm motivarea deciziei CCR, dar sunt greu de imaginat argumentele pentru care nu putem revizui Constituția astfel încât să respectăm rezultatele referendumului din 26 mai și să scriem explicit interdicția de amnistie și grațiere pentru faptele de corupție. Decizia de astăzi a CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români și arată, o dată în plus, cât de vitală este, pentru funcționarea statului de drept și a democrației, o reformare a CCR și o depolitizare a acestei instituții”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

Știre inițială

CCR a decis, joi, că amnistia și grațierea nu pot fi interzise prin Constituție.

Judecătorii au decis că limitarea ordonanțelor de urgență care vizează amnistia, grațierea faptelor de corupție și organizarea judiciară este constituțională, însă au admis că în Parlament pot fi inițiate astfel de proiecte de lege.

Potrivit CCR, trebuie lăsat la latitudinea legiuitoriului de a stabili pe cine amnistiază, fără a exista o interdicție în Constituție.

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW