Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


CCR a anunțat când va fi discutată sesizarea Avocatului Poporului împotriva legii care îi permite președintelui să instituie starea de urgență

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 28 aprilie 2020 Etichete: , ,

Curtea Constituțională va dezbate pe 6 mai sesizările formulate de Avocatul Poporului, Renate Weber, împotriva OUG 1/1999, actul normativ în baza căruia președintele României poate institui starea de urgență, au anunțat oficiali din cadrul CCR.

Avocatul Poporului a sesizat pe 16 martie Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la anumite prevederi din Ordonanța de urgență a Guvernului privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

Sesizarea făcută de Avocatul Poporului poate fi citită AICI.

Instituția Avocatului Poporului a sesizat CCR „cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1 ) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, în ansamblul său”.

În sesizarea formulată, Avocatul Poporului arată că “prevederile art. 14 lit. c1 ) – f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 sunt neconstituționale, întrucât permit Președintelui României să legifereze în domenii pentru care Legea fundamentală cere intervenția legiuitorului primar sau a celui delegat prin modificarea unor legi organice și prin restrângerea efectivă a exercițiului drepturilor omului”.

„În esență, Avocatul Poporului consideră că dacă legiuitorul constituant ar fi considerat că prin decret, ca act administrativ normativ, Președintele poate legifera în perioada stării de urgență sau de asediu, ar fi prevăzut în mod expres un tip de delegare legislativă, așa cum a reglementat-o în cazul celeilalte autorități executive, Guvernul„, se arată în textul citat.

„Normele legale sunt lipsite total de previzibilitate și claritate”

„În cadrul analizei textelor legale antemenționate, Avocatul Poporului apreciază că art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare, este formulat într-un mod atât de general, încât normele legale sunt lipsite total de previzibilitate și claritate, ceea ce determină imposibilitatea destinatarului legii, și anume, persoana care ar încălca prevederile art. 9 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, de a-și stabili conduita de urmat, în lipsa unei descrieri riguroase a unei fapte contravenționale”, arată Avocatul Poporului.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW