Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


SURSE CCR a admis sesizările USR la legea privind majorarea salariilor bugetarilor 

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 21 septembrie 2022 Etichete: , ,

Curtea Constituţională a admis miercuri, 21 septembrie, sesizările depuse de USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public, potrivit informațiilor Agerpres, confirmate de Mainnews.ro,

Principalele argumente de neconstituționalitate invocate în sesizări au fost legate de lipsa fișei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

„În proiectele de lege pe care USR le contestă inițiatorii nu au indicat de unde vor fi luați banii, adică sursa de finanțare, pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri.

Încălcarea principiului bicameralismului a avut loc din cauză că parlamentarii puterii au venit la Camera Deputaților cu amendamente care n-au existat în forma de la Senat și care au deturnat total scopul actului normativ aprobat. În acest fel, Senatul nu s-a pronunțat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare.

Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, puterea a decis, sub pretextul existenței unei așa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepții care prevede că se măresc și indemnizațiile tuturor demnitarilor. Or, Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat așa ceva”, au explicat reprezentanții USR.

Parlamentul a adoptat pe 31 mai două proiecte legislative ce presupun creșterea salariilor pentru mai multe categorii de bugetari, incluzând angajați din ministerele culturii, transporturilor, sănătății sau educației.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW