Tuesday, July 5, 2022
Jurnalism corect


Cazul unui bebeluș ucis de tatăl abia ieșit de la Psihiatrie scoate la iveală un nou eșec al statului. Explicațiile unui cunoscut psiholog

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 6 noiembrie 2021

Un caz șocant a avut loc în județul Neamț sâmbătă dimineață. Un bărbat în vârstă de 40 de ani și-a înjunghiat soția și cele două gemene de doar 3 luni, una dintre fetițe murind la spital. Cealaltă se află în stare extrem de gravă. Singurul care a scăpat este băiatul de 10 ani, însă micuțul va rămâne traumatizat mult timp de acum încolo. Bărbatul fusese externat de curând de la Psihiatrie și încetase să-și mai ia medicamentele.

Psihologul Radu Leca a explicat pentru Main News de ce putem vorbi în acest caz despre un eșec al statului – în România nu este reglementat statutul bolnavului psihiatric periculos și nici nu există vreo instituție care să supravegheze pacienții odată externați. Cum pacienții nu sunt monitorizați de autorități, se poate ajunge oricând la o astfel de tragedie.

„Lucrurile sunt concrete. Avem de-a face cu un bolnav psihic, care a fost eliberat de curând de la Spitalul de Psihiatrie de la Neamț și nu și-a mai luat medicamentele. Și, atunci, în lipsa medicamentelor, subiectul a atacat. Pe cine? Pe cei apropiați. Cel care a scăpat este copilul de 10 ani. Va fi traumatizat ani de zile și va suferi în conformitate cu stigmatul pe care părintele l-a realizat asupra sa prin uciderea, cel puțin până la acest moment, a uneia dintre surori și rănirea gravă a celeilalte.

(…) Din păcate, o spun cu un ton îngrijorat, statul nu a reglementat în ultimii 80 de ani, până în acest moment, nu a reglementat statutul bolnavului psihiatric periculos după ce iese de la spital. În mod uzual, cineva ar trebui să-l ia pe semnătură. Așa ar trebui să se întâmple. Să fie partenerul de viață sau un membru în vârstă al familiei. Să se asigure că-și ia medicamentele. Dar, când avem de-a face cu un om în putere, care din punct de vedere al vârstei nu ar trebui să primească ajutorul nimănui, atunci, el când ajunge acasă, indiferent de medicamentația pe care a luat-o la spital, va renunța cu desăvârșire la medicamente brusc și, atunci, intră în episod psihotic.

Măsurile care ar trebui luate în acest moment, din păcate, nu pot fi realizate pe teritoriul României în lipsa departamentului care ar fi trebuit să fie realizat în cadrul spitalelor, în colaborare cu poliția, ce trebuie să aibă rolul de supraveghere a tuturor pacienților periculoși sau cu tratament medicamentos pe diferite boli speciale, de tip schizofrenie.Lucrul ăsta nu se poate realiza pe teritoriul României, fiindcă nu există specialiști și nici departament și nici nu este legiferat, este doar un vis acest lucru”, a explicat pentru Main News Radu Leca.

Întrebat dacă putem vorbi de un eșec al autorităților, specialistul a răspuns afirmativ:

„Da, avem de-a face cu o breșă ce are cel puțin 100 de ani în legislația românească. Atât timp cât nu există un departament sau o instituție specializată care să reglementeze aceste lucruri, nu ai cum să aperi nici familia, nici copilul. În multe dintre familiile românești există bolnavi psihici periculoși care pot pune în pericol, așa cum s-a întâmplat astăzi, cu ducerea până la capăt a ideilor transformate în fapte, pot pune în pericol numeroși alți copii și numeroși alți parteneri de viață”, a adăugat Radu Leca.

Filmul tragediei

Tragedia s-a întâmplat în orașul Roman din județul Neamț, familia locuind într-un bloc din zona Favorit. Sâmbătă dimineață, 6 noiembrie, bărbatul și-a înjunghiat fiicele gemene, de 3 luni, și soția, în vârstă de 34 de ani. Cei doi au împreună și un băiat, în vârstă de 10 ani, care acum se află în stare de șoc, suferind un atac de panică.

Una dintre fetițe a fost înjunghiată în zona inimii, iar cealaltă în zona toracelui. În ciuda eforturilor depuse de medici, una dintre ele a murit, iar cealaltă se află în stare foarte gravă, fiind transferată la Spitalul de Pediatrie Sf. Maria către Chirurgie Pediatrică, pentru intervenţie chirurgicală.

Mama și băiatul ar fi reușit să fugă la un vecin, care a alertat poliția. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au reuşit să îl reţină pe bărbat. Acum, acesta se află în custodia poliției. Potrivit unor surse, el ar fi declarat că-i pare rău că nu era și soacra lui acolo. Bărbatul nu are antecedente, dar potrivit unor surse, el are probleme psihice, fiind de curând externat de la Psihiatrie. Bărbatul era supus unui tratament medicamentos, dar ar fi încetat să ia pastilele.

Foto: Facebook/Poliția Română

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW