Thursday, September 23, 2021
Jurnalism corect


Cazul Pintea schimbă regulamentul de încătușare. Ordinul lui Marcel Vela a fost publicat în Monitorul Oficial

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 aprilie 2020 Etichete: , ,

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a decis să modifice regulamentul de încătușare după ce Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, a fost dusă în cătușe la o unitate sanitară, deși suferea de o afecțiune de sănătate.

În regulament au fost introduse noi alineate care fac referire categoriile de persoane care sunt exceptate de procedura de încătușare.

„Nu se încătuşează femeia gravidă, persoana în vârstă de peste 65 ani, persoana cu handicap locomotor, minorul cu vârsta sub 16 ani, persoana ale cărei afecţiuni medicale impun utilizarea tărgii sau căruciorului pentru deplasare, precum şi în situaţii reprezentate de afecţiuni ale membrelor superioare din zona supusă încătuşării la indicaţia medicului, cu excepţia cazurilor temeinic justificate.”

Personalul sanitar de la nivelul centrului de detenție va avea responsabilitatea comunicării ce persoane fot fi exceptate din motive medicale de încătușare.

„În scopul aplicării prevederii alin. 6, personalul medico-sanitar care asigură asistenţa medicală la nivelul centrului are obligaţia de a comunica, în scris, personalului care asigură escortarea şi însoţirea persoanei private de libertate informaţii privind existenţa unei afecţiuni medicale care impune utilizarea tărgii sau căruciorului pentru deplasarea persoanei private de libertate ori cu privire la existenţa unor afecţiuni ale membrelor superioare din zona supusă încătuşării”.

În spațiul public au apărut imagini cu Sorina Pintea, încătușată, în timp ce era scoasă din Policlinica MAI și readusă în Arestul Capitalei. După acest eveniment au existat mai multe voci în spațiul public care s-au arătat revoltate.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW