Sunday, November 27, 2022
Jurnalism corect


Cazul părinților români reținuți în Danemarca: Firea a cerut oficial repatrierea copilului internat în stare gravă

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 7 februarie 2022

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat luni, 7 februarie, că a trimis o scrisoare oficială Ministerului danez al Afacerilor Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin care cere „o soluție” pentru aducerea în țară a bebelușului internat în Danemarca, după ce părinții săi au fost reținuți pentru o perioadă de 4 săptămâni.

Gabriela Firea a susținut, în scrisoare, că minorul este cetățean român și a reiterat principiul potrivit căruia cea mai bună soluție pentru orice copil aflat într-o situație dificilă nu este statul, ci familia extinsă.

„Am transmis în această dimineață o scrisoare oficială din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse către Ministerul Afacerilor Sociale și Persoanelor Vârstnice din Danemarca prin care solicităm o soluție de comun acord pentru aducerea în țară a copilului familiei Rotundu, evident când starea de sănătate îi va permite acest lucru.

În documentul adresat doamnei ministru Astrid Krag, am reiterat principiul potrivit căruia cea mai bună soluție pentru orice copil aflat într-o situație dificilă nu este statul, ci familia extinsă. Acest principiu este cuprins și în Convenția ONU privind drepturile copilului, iar legislația națională este adaptată în acest sens.

Ținând cont că atât minorul, Mathias Rotundu, cât și părinții săi sunt cetățeni români, este o obligație să adoptăm măsurile de urgență necesare pentru identificarea unei soluții urgente și imediate care să asigure respectarea interesului superior al copilului”, a transmis luni, 7 februarie, Gabriela Firea.

totodată, ministrul Familiei a anunțat că deja a demarat procedurile de evaluare a bunicilor materni, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopție. Aceștia și-au exprimat primii disponibilitatea de a îngriji copilul.

Totodată, va fi făcută și o anchetă socială a familiei bunicilor paterni. Ulterior, rezultatele și documentele obținute vor fi trimise autorităților daneze.

„În scurt timp toate documentele și rezultatele verificărilor efectuate vor fi puse la dispoziția autorităților daneze, pentru a servi drept bază legală la solicitarea noastră privind aducerea copilului în România. Nu încercăm să interferăm în evaluările pe care autoritățile daneze le fac în acest moment, dar ne arătăm sprijinul pentru a putea oferi acestui copil șansa de a fi în cadrul familiei căreia îi aparține, chiar dacă în acest moment, aceasta înseamnă familia lărgită și nu cea naturală.

Am trimis autorităților daneze că vom transmite toate documentele și acordurile necesare în vederea asigurării faptului că viața acestui copil va fi protejată corespunzător în România, iar situația acestuia va fi supravegheată de către serviciile noastre sociale pe termen lung”, se mai arată în postarea Gabrielei Firea.

Context

Doi părinți români au fost reținuți în Danemarca pentru o perioadă de 4 săptămâni, după ce fiul lor în vârstă de 2 luni a fost internat în stare gravă, cu hemoragie craniană, într-un spital din Odense.

Imediat după internare, medicii au anunțat autoritățile întrucât suspectau că ar fi un caz de provocare a „sindromului bebelușului scuturat”. Copilul se află în afara pericolului de moarte, dar încă primește îngrijiri medicale.

Gabriela Firea a anunțat încă de duminică, 6 februarie, că Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va cere astăzi aducerea în țară a bebelușului internat în Danemarca, pentru a putea intra în grija familiei extinse.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW