Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Cazul Ferma Dacilor. Tribunalul Militar Bucureşti, aşteptat să se pronunţe azi asupra cererii de redeschidere a urmăririi penale privind controlul ISU

By news.ro , in Stirile zilei , at 4 iunie 2024

Tribunalul Militar Bucureşti este aşteptat să se pronunţe, marţi, asupra cererii DNA privind redeschiderea urmăririi penale în cazul unul fost comandant din ISU Prahova şi al unei angajate de la Prevenire din această instituţie, acuzaţi că au favorizat funcţionarea fără aviz a pensiunii Ferma Dacilor, devastată de un incendiu în care au murit opt oameni. De aproape cinci luni dosarul este trimis de la o instanţă la alta, în cele din urmă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizând că Tribunalul Militar este competent să decidă în acest caz.

Magistraţii Tribunalului Militar Bucureşti au stabilit pentru marţi, 4 iunie, termen în dosarul care are ca obiect „confimare redeschidere urmărire penală” faţă de fostul comandant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Elisei Tiberiu Dumitru şi o fostă angajată de la Prevenire din cadrul ISU Prahova Cristina Chelba.

Direcţia Naţională Anticorupţie, care iniţial a clasat acest dosar, a cerut încă de la începutul lunii ianuarie, la câteva zile de la incendiul devastator care a mistuit pensiunea Ferma Dacilor, redeschiderea urmăriii penale faţă de cei doi, suspectaţi că au permis funcţionarea acestuia fără autorizaţia de securitate la incendiu a pensiunii în care opt oameni au murit.

Fostul şef al ISU Prahova vizat în dosar s-a pensionat, iar Cristina Chelba deţine o funcţie în Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (ISGU) , superioară celei în care se afla la nivelul ISU Prahova.

În ultimele aproape cinci luni, acest dosar a fost trimis în repetate rânduri de la o instanţă la alta, în condiţiile în care Tribunalul Prahova, pe rolul căruia a fost înregistrată iniţial cererea DNA şi Tribunalul Militar Bucureşti au evitat să se pronunţe, declinând competenţa în acest caz. În cele din urmă, ÎCCJ a decis că Tribunalul Militar este cel care trebuie să se pronunţe asupra cauzei.

Anul trecut, în a doua zi de Crăciun, opt persoane, între care şi minori, au murit arse într-un incendiu care a devastat pensiunea Ferma Dacilor din localitatea Tohani, judeţul Prahova. Printre victime se numără unul dintre fiii patronului de facto al pensiunii, un controversat om de afaceri prahovean, dar şi prieteni ai patronului. Verificările făcute în urma incendiului au arătat că pensiunea funcţiona fără avizele de securitate la incendiu, ISU Prahova fiind instituţia responsabilă  cu controale în acest caz.

Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW