Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Câteva zile până la învestirea noului Guvern. Executivul demis PSD vrea majorarea salariului minim cu 100 de lei/Analist economic: Nu e oportun

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 23 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Guvernul demis vrea să majoreze salariul minim cu 100 de lei. Marius Budăi, ministrul demis al Muncii a anunțat înainte de învestirea Guvernului Orban că Executivul va pune de miercuri în transparență o hotărâre de guvern prin care salariul minim am românilor să crească cu 100 de lei.

Marius Budăi spune că această măsură face parte din programul de Guvernare al PSD.

„Vor să desfiinţeze salariul minim (noul guvern – n.r.), adică să ne aducă cumva la un nivel de sclavagism modern. Am luat decizia aseară, într-o discuţie cu doamna premier şi cu domnul ministru Teodorovici ca mâine dimineaţă (miercuri – n.r.) să punem în transparenţă publică o Hotărâre de guvern prin care vom majora salariul minim pe economie cu 100 de lei, aşa cum scrie în programul de guvernare”, a anunţat Budăi, marți, la Botoşani.

Analist economic: Nu este momentul potrivit/ Majorarea salariului minim va aduce mari dificultăți

Analistul economic Mircea Cosea consideră că nu este momentul oportun pentru majorarea salariului minim și că această mișcare trebuie regândită.

„Mi se pare că nu e momentul acum să se facă așa ceva. Sigur că există dorința fiecăruia să aibă un salariu mai mare, dar dacă stăm și vedem lucrurile în contextul actual cred că nu e momentul oportun pentru așa ceva.

Există programul de guvernare, eu înțeleg că trebuie să fie aplicat, înțeleg grija Guvernului demis ca să-și respecte programul pe care l-au avut, dar cred că trebuie mai multă prudență. (…)Anul 2020 este plin de surprize neplăcute, e un an electoral și este bine să fii prudent în asemenea situații. Cred că o regândire, nu o eliminare a acestei creșteri ci doar o amânare a ei până la o dată la care să fim siguri că ea este și sustenabilă ar fi binevenită”, a explicat pentru mainnews.ro, Mircea Cosea, profesor în macroeconomie.

Analistul economic avertizează că majorarea salariului minim va duce la mari dificultăți în sectorul privat, menționând că ne confruntăm cu o situație politică nesigură care afectează mediul economic.

„În primul rând noi nu avem o rectificare bugetară până în acest moment. E foarte grav. Nu știu dacă vom avea posibilitatea cu un Guvern nou care nici el nu știe exact ce vrea să facă acest lucru până la sfârșitul anului. Nu știu cum se va încheia bugetul anul acesta, nu avem niciun fel de gândire retrospectivă în legătură cu bugetul 2020. În interiorul țării sunt probleme pe care actuala criză politică le-a declanșat. Această creștere va aduce mari dificultăți în sectorului productiv, sectorului privat, care într-o situație politică nesigură nu poate să aibă o previziune cât de cât închegată pentru planul de business de anul viitor. După toate calculele mele la sfârșitul trimestrului I, anul 2020, în România vor apărea primele efecte negative ale războiului comercial dintre Statele Unite-China, Statele Unite-Europa. O să avem dificultăți”, a mai afirmat profesorul universitate Cosea.

Proiect: Salariul minim brut crește la 2.262 lei pe lună, din 2020

Potrivit un proiect de hotărâre de guvern publicat de ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale salariul minim brut se stabileşte la 2.262 lei lunar, începând din ianuarie 2020.

„Prin excepţie (..), începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.262 lei la 2.620 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 15,657 lei/oră”, se menţionează în document.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW