Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Câte dosare ale fostei Securități urmează să fie preluate de CNSAS

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 23 februarie 2022

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat că, odată cu reluarea procedurii de predare a arhivelor fostei Securități, peste 200.000 de dosare vor intra în arhiva CNSAS și vor fi puse la dispoziția publicului interesat de cunoașterea istoriei României din perioada comunistă.

Este vorba de 3.502 de dosare, pe suport de hârtie, ce conțin peste 10.000 de volume din Fondurile Informativ, Rețea, Documentar, Penal, Neoperativ, Bibliotecă și 0110.

Pe lângă acestea, CNSAS mai urmează să primească de la SRI 3.184 de role de film și 7.562 de jachete pe microfilm, pe care sunt arhivate 184.111 de dosare din Fondurile Informativ, Rețea, Documentar și Penal, 0110.

De asemenea, Serviciul Român de Informații va preda, în format electronic, date din evidența Centrului de Informatică și Documentare, însumând circa 2.900.000 de înregistrări, precum și un număr de 49.000 de dosare de cadre pe suport hârtie(…)Vor fi predate cca. 6.000.000 de fișe din Cartoteca Generală Documentară”, se mai arată în comunicatul CNSAS.

Context

Serviciul Român de Informații a reluat luni, 21 februarie, procedura de predare a arhivelor fostei Securități către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Anunțul a fost făcut de senatorul Ioan Chirteș, președintele Comisiei de control a SRI, în urma audierii directorului instituției, Eduard Hellvig.

Într-un interviu acordat publicat pe canalul de YouTube al SRI la finalul anului trecut, Eduard Hellvig a acuzat CNSAS că întârzie transferul dosarelor fostei Securități, invocând lipsa unui spațiu adecvat de depozitare.

„Acum, sigur, noi încercăm să predăm CNSAS-ului, pot să spun deja de ani de zile, ce avem şi mi se spune că nu există spaţiu. Acum, cu tot respectul, dacă vrem să nu primim sau să luăm arhivele, putem să avem tot felul de argumente. Eu am spus că mai dau un termen celor care ar trebui să preia această arhivă, iar dacă acest lucru nu este posibil, o să le pun la dispoziţie un spaţiu de la noi pentru CNSAS, ca să fiu sigur că aceste arhive nu mai sunt la SRI, astfel încât să terminăm definitiv cu această discuţie publică cu privire la dosare pe care serviciile de informaţii le au şi le folosesc ca să-şi atingă obiectivele”, a mai spus directorul SRI.

Sursa foto: Inquam Photos

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *