Friday, April 3, 2020
Jurnalism corect


Cătălin Ranco Pițu, candidat la șefia secției militare din Parchetul General: Percepția publică ne este nefavorabilă / Procurorul dă detalii din dosarul Revoluției: Militarii nu aveau cum să perceapă în mod clar momentul

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 27 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Cătălin Ranco Pițu, candidat pentru funcția de procuror-șef al Secției militare din cadrul Parchetului General, susține, luni, interviul în fața comisiei Ministerului Justiției.

„Percepția publică ne este de multe ori nefavorabilă cu modul în care au fost gestionate aceste dosare sitorice în ultimii 30 de ani. Ne referim la Mineriadă și la dosarele care privesc crimele comunismului. Dacă ar fi să fac o  trecere în revistă a celor afirmate, în timp, despre mass-media, despre activitatea procurorilor militari s-ar fi stabilit 3 idei: procurorii militari nu au făcut nimic pentru aflarea adevărului, procurorii militari au făcut prea puțin sau, mai nou, procurorii militari nu au lucrat bine. Este foarte clar e o percepție eronată. Parchetele Militare au o problemă. Această situație trebuie schimbată. Culmea este că dacă aceste dosare reprezintă o piatră de moară pentru noi, ele sunt și o mare oportunitate”, a declarat candidatul.

Procurorul a făcut referire la dosarele istorice care sunt instrumentate de procurorii militari, dând-ul exemplu pe cel al Revoluției, în care, susține acesta,

„Dosarul Revoluției. A fost soluționat anul trecut, la data de 5 aprilie. Urmărirea penală a vizat conduitele infracționale din 1989 din perspectiva crimelor împotriva umanității. A fost un nou cadru procesual în care s-a lucrat. S-a afirmat că procurorii militari nu au făcut nimic. Este falsă această afirmație. Au fost 93 de rechizitorii întocmite anterior celor de anul trecut, pentru conduite ce au avut loc în intervalul 16-31 decembrie 1989, fiind trimise în judecată sute de persoane și condamnate ulterior definitiv. Un numitor comun al acestor dosare este că încadrarea juridică a privit infracțiuni de drept comun. Cu privire la aceste dosare, justiția și-a spus cuvântul. (…)După aprilie anul trecut, opinia publică a fost din punctul meu de vedere intoxicată cum că au fost trimise în judecată prea puține dosare. (…)Am făcut urmărirea penală în dosarul Revoluției și am constatat în mod clar că militarii cu funcții în instituție nu aveau cum să perceapă în mod clar momentul revoluționar. Nu aveau cum să fie corect informați. Trăiam la vremea aia într-o societate închisă. Doar persoanele din vârful ierarhiei aveau imaginea corectă, de ansamblu. (…)Prin rechizitoriul întocmit anul trecut nu au fost trimise în judecată prea puține persoane, ci au fost acele persoane care, în vârful ierarhiilor, au săvârșit crime împotriva umanității. (…)Aceste realități trebuie aduse la cunoștința opiniei publice”, a afirmat procurorul.

Citeste si:  Ana Birchall acuză că a fost exclusă din PSD fără să se poată apăra/ Fostul ministrul susține că încrederea în justiție a fost "greu încercată" în ultimii 3 ani

În ceea ce privește dosarul Mineriadei, procurorul spune că „situația este un pic mai complicată”, întrucât judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte a dispus restituirea către SPM a dosarului.

„Soluția nu este una definitivă. Am formulat contestație”, a afirmat acesta.

Cătălin Ranco Pițu este prim procuror militar adjunct în cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara.

Știre în curs de actualizare

sursa foto: newsweek.ro

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW