Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Cătălin Rădulescu, fostul deputat „mitralieră”, trimis în judecată de DNA în dosarul privind certificatul de revoluționar

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 20 decembrie 2021

Cătălin Rădulescu, fost deputat PSD poreclit „mitralieră”, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, potrivit unui comunicat de presă transmis luni, 20 decembrie, de Direcția Națională Anticorupție. Fostul parlamentar este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și fals în declarații în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, Rădulescu a obținut titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989”, deşi nu îndeplinea condiţiile legale.

Alături de Rădulescu, au fost trimiși în judecată și:

 • Sanda Adrian, la data faptei secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (S.S.P.R.) și președinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant;
 • Tănase Corina Denisa, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant;
 • Cechi Cristina Valentina, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant,
  fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

Acuzațiile DNA

În ordonanța procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

„Suspecții Sanda Adrian, Tănase Corina Denisa și Cechi Cristina Valentina, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, ar fi acordat, în cursul anului 2016, titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” suspectului Rădulescu Cătălin Marian, deși acesta nu îndeplinea una dintre condițiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfășurat activități revoluționare într-o localitate în care, în urma acțiunilor și confruntărilor cu forțele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până în data de 22 decembrie 1989, ora 12:10 – ora fugii dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Titlul menționat mai sus se acordă în baza prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, privind recunoștința pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977”.

Mai exact, membrii comisiei au admis cererea făcută de fostul deputat Cătălin Rădulescu și au constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea titlului doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea cu privire la activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București în perioada 16-21 decembrie 1989.

Astfel, el a primit, în mod ilegal, din luna ianuarie 2015, o indemnizație de gratitudine în valoare totală de 143.420 de lei.

„Declarațiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că suspectul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București.

Urmare a acestor demersuri, suspectului Rădulescu Marian Cătălin i-a fost acordat, prin decret prezidențial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, cu consecința obținerii în mod necuvenit de către acesta a unei indemnizații de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar începând cu data de 01.01.2015, în total 143.420 lei”, precizează sursa citată.

DNA a anunțat în data de 16 decembrie că Rădulescu este cercetat în această cauză.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW