Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


Cătălin Predoiu: Legea nu spune dacă ministrul trebuie să fie plin sau demis atunci când face propunerile de șefi ai marilor parchete

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 11 februarie 2020 Etichete: , , , ,

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, la sediul CSM, că procedura de numire în funcție a procurorilor candidați pentru șefia marilor parchete continuă, chiar dacă Guvernul a fost demis. 

„Bine-nțeles (n.r. că pot continua procedura). Legea nu distinge calitatea ministrului Justiției. În plus de asta, oricum este o politică publică începută înainte de moțiunea de cenzură și Guvernul poate să facă toate demersurile pentru continuarea politicilor publice începute înainte de moțiune. Propunerile au fost făcute înainte de moțiunea de cenzură, pe lângă faptul că, repet, legea nu spune dacă ministrul trebuie să fie plin sau demis atunci când face propunerile. Eu am făcut deja propunerile, sunt înaintate la CSM. Sunt 3 candidați foarte buni, am încredere în ei, sunt optimist„, a declarat Cătălin Predoiu.

Întrebat dacă ia în calcul să retragă unul din candidați în cazul în care va primi aviz negativ din partea CSM, ministrul Justiției a spus: „Eu iau în calcul varianta optimistă, pozitivă, pentru că am încredere în acești candidați” 

Magistrații propuși la șefia marilor parchete susțin, marți, interviul în fața Secției pentru Procurori a CSM. Ulterior avizului consultativ, președintele Klaus Iohannis este cel care decide dacă îi numește pe cei propuși. Gabriela Scutea, Giorgiana Hosu și Crin Bologa au fost propuși de Cătălin Predoiu la șefia Parchetului General, DIICOT, respectiv DNA. După finalizarea interviurilor și selecția magistraților, guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură. Juriștii consultați de mainnews.ro au explicat că procedura nu este afectată de demiterea ministrului, implicarea lui Predoiu fiind strict legată de selecția procurorilor. Mai mult, acesta este membru de drept al Consiliului în perioada de interimat, având drept de vot.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW