Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


Cătălin Predoiu, la ședința de Guvern: SIIJ a fost înființată în ciuda criticilor

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 27 decembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Premierul Ludovic Orban a declarat, la începutul ședinței de Guvern, că pe ordinea de zi este memorandumul privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție realizat de ministrul Justiției.

„Această Secție a fost înființată prin legea 207/2018 care a modificat legea 305/2004, a creat o structură fără personalitate juridică în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Aș vrea să reamintesc contextul în care au fost promovate aceste modificări , unul plin de tensiune fără consultare publică cu reacții foarte virulente din partea multor magistrați care s-au opus modificărilor. E adevărat că au fost și alții care au avut alte opinii, dar cu o critică clară și severă din partea partenerilor europeni, începând cu Comisia Europeană, GRECO și Comisia de la Veneția. Prin modificarea inițială s-au stabilit modalitățile de numire a conducerii Secției și principiile de funcționare. O modificare precară insuficientă pentru a operaționaliza Secția, ceea ce a determinat Ministerul Justiției condus la vremea aceea de a promova ulterior o OUG prin care se aduceau modificări. În primul rând modalității de numire a conducerii Secției ordonanță care a stârnit mari nemulțumiri.(…) Am reluat faptul că a fost criticată atât de Comisia GRECO, Comisia de la Veneția și Mecanismul de Cooperare și Verificare”, a transmis Cătălin Predoiu.

Premierul României a declarat că o să mai analizeze propunerea făcută de Cătălin Predoiu pentru desființarea SIIJ, iar obiectivul pe care îl are Guvernul este să pună punct mecanismului de Cooperare și Verificare.

„Poziția ministerului pe care îl conduceți este aceea de a merge pe soluția desființării acestei Secții. Mai analizăm propunerea. De principiu, mi se pare o propunere corectă și de altfel e și în programul de guvernare, iar practic angajamentul nostru legat de mecanismul de Cooperare și Verificare este de transpunere a recomandărilor pentru că obiectivul nostru este la un moment dat, să punem punct acestui mecanism”, a spus Ludovic Orban.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW