Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Cătălin Predoiu a primit aviz negativ pentru noul mandat la Ministerul Justiției

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 18 februarie 2020 Etichete: , ,

Ministrul propus în fruntea Ministerului Justiției, Cătălin Predoiu,  a primit aviz negativ pentru un nou mandat din partea comisiilor juridice ale Parlamentului.

În timpul audierilor, Predoiu a declarat că desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție rămâne un obiectiv.

„Desființarea Secției rămâne un obiectiv. Am promis că nu voi face desființarea prin OUG, ceea ce am și făcut. Am inițiat însă un memorandum aprobat în Guvern, pe baza căruia am elaborat un proiect de lege care a fost trimis spre avizare la CSM”, a susținut Predoiu în fața parlamentarilor.

În timpul audierii, senatorii PSD i-au cerut ministrului propus al Justiției să le trimită parlamentarilor copiile avizelor date de Ministerul Justiției pentru cele 25 de OUG adoptate de Guvern pe 4 februarie 2020.

Predoiu: Avizele Ministerului Justiției nu sunt obligatorii pentru niciun ministru sau premier

„Potrivit reglementarilor, avizele Ministerului Justiției merg la Secretariatul General al Guvernului si sunt emise strict pentru beneficiul initiatiorilor, deci Ministerul Justiției este in imposibilitate fizica sa le puna la dispozitia parlamentarilor fara o decizie a SGG”, a explicat Predoiu.

Întrebat câte din cele 25 de acte normative au avut avize de la Ministerul Justiției, Cătălin Predoiu a răspuns: „Majoritatea”.

`Avizele Ministerului Justiției nu sunt obligatorii pentru niciun ministru sau premier. Premierul sau orice ministru poate sa isi asume raspunderea si sa treaca peste opinia MJ. Nu e nimic ilegal, sigur ca ridica intrebari dar intrebarile pot fi lamurite’, a mai spus Predoiu.

Predoiu: Decizia de propunere a procurorilor pentru șefia marilor parchete mi-a aparținut, așa cum prevede legea

Ministrul interimar al Justiției a vorbit și despre procurorii propuși pentru marile parchete ale României. Acesta susține că a ținut cont de evaluările comisiei de interviu, chiar dacă în spațiul public există informații conform cărora acesta nu le-a respectat.

„Decizia de propunere mi-a aparţinut, exact aşa cum prevede legea. A fi procedat altfel ar fi însemnat o derobare de responsabilitate şi o derogare de la lege. Cu toate acestea, pentru o completă transparenţă, pot să precizez că niciuna dintre evaluările mele nu a fost departe de evaluările comisiei”, a mai declarat Predoiu.

Predoiu anunță amânarea reparării legilor justiției și a Codurilor penale până după alegeri

Cătălin Predoiu a mai declarat că le tuturor parlamentarilor să intre în dezbaterea legilor justiției și a codurilor penale doar după alegerile parlamentare.

„Imi mentin optiunea de a nu discuta legile justitiei si Codurile penale in Parlament in plina campanie electorala pentru ca substanta dezbaterilor poate fi afectata de intensitatea confruntarilor politice. Va solicit sa amanam aceste legi pana dupa incheierea campaniei electorale si alegerea noului Parlement, indiferent daca vorbim de alegeri anticipate sau la termen”, a declarat Predoiu.

Liberalul a mai explicat că pe legile justiției și codurile penale se va munci la Ministerul Justiției „în grupuri tehnice de lucru” unde „orice parlamentar din comisiile juridice este oricând bine-venit pentru a observa la ce se lucrează și a exprima opinii”.

Știre în curs de actualizare

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW